Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdiskriminering ser inte individen

/

Annons

Efter åtta år i amerikanska flygvapnet blev stabsunderofficeren Marti Ribeiro 2006 våldtagen av en kollega på en bas i Afghanistan.

Alla förband har en officer som sexual assault response coordinator för att värna enskilda. Dennes första fråga när Marti anmälde övergreppet gällde hennes vapen, som hon tillfälligt lämnat under en rökpaus. Det sågs som större regelbrott än våldtäkten. På sex månader sade hon sedan inget, ens till vänner.

Flygvapnet anses hantera kvinnor bäst av försvarsgrenarna. Ändå har nära 20 procent av de kvinnliga befälen utsatts för sexuella övergrepp, mot två procent av männen. Nästan hälften av våldtagna kvinnor gjorde, enligt en färsk undersökning, ingen anmälan då de inte ville orsaka obehag för förbandet.

På tidigare helt manliga områden kan kvinnor, och då inte bara poliser, präster och officerare, känna ett tryck att inte anmäla övergrepp från kollegor. Med början i nedsättande uttryck om och till kvinnor finns en bred skala. En del svenska poliser vägrade i början att tjänstgöra med en kvinna i polisbilen.

Tiotusentals barn har också under senare årtionden utnyttjats sexuellt av katolska präster. Oftast pojkar, vilket säger en del om den socio-kulturella miljön. Kyrkan struntade helt i barnen, i stället skyddades prästerna och miljarder satsades på att dölja övergreppen.

USA hade under andra världskriget numera legendariska Tuskegee airmen, ett jaktförband och ett bombförband med enbart färgade. Innan hade färgade vägrats flygutbildning. Utspridda på andra förband hade de sannolikt löpt risk att bli trakasserade och diskriminerade.

Namnet efter det första universitetet för färgade, det av Booker T Washington 1881 grundade Tuskegee University i Alabama. Det dröjde länge innan USA fick sin förste färgade president, Obama, och högste militära chef, Colin Powell. Sverige är enda nordiska land som aldrig haft en kvinnlig regeringschef.

San Francisco fick en så levande och inspirerande gaykultur delvis för att staden var utskeppningshamnen för trupperna i kriget mot Japan och sedan i Koreakriget. Homosexuella vägrades tillträde till fartygen.

Först nu under Obama tillåts öppet homosexuella i försvaret. Tidigare var de helt uteslutna, men under Clinton tillkom lagen don´t ask, don´t tell. Homosexuella fick ingå i försvaret, bara ingen berättade.

All diskriminering har samma grund, att individ och människovärde underordnas organisationer och institutioner.

Hans Lindblad

Mer läsning

Annons