Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sila varg och svälja mygg

Myggeländet i nedre Dalälvsområdet är oacceptabelt. I fråga om lidande, såväl fysiskt som ekonomiskt (utflyttning, minskad turism, med mera) motsvarar det, eller sannolikt överstiger, sådant som i andra sammanhang brukar kallas en naturkatastrof.

Annons

Hur fruktansvärt det är att försöka vistas ute i myggsvärmarna kan man bara förstå om man varit på plats. Sörlänningar har liten erfarenhet av mygg och förstår inte vidden av problemet, norrlänningar fnyser och tror att detta ändå är intet mot för vad de får så lov att tåla. Men alla som besökt både nedre Dalälven och respektingivande norrländska myggeldoradon vet att det är ett värre helvete här.

Denna sommar har det ju som vi alla vet regnat en del, och som om detta inte är tillräckligt tråkigt i sig ökar vattenmängden i Dalälvens fjärdar, så den som hoppas att prognoserna om bättre väder nästa vecka besannas kan förvänta sig rena solförmörkelsen av nykläckta mygg i de vattenrika områdena.

Klimatförändringarna bedöms ju innebära betydligt mer regn i Sverige, inte enbart beroende på att det som i dag är snö kommer att falla som regn i framtiden utan också på grund av att den typ av dålig sommar vi har i år väntas bli vanligare.

Avsmältningen av Arktis väntas medföra att hög- respektive lågtryck i mindre utsträckning flyttar på sig, utan parkerar där de vanligtvis brukar trivas. Det vill säga lågtryck över Norden, och allt hetare högtryck i Sydeuropa.

Förvisso kan det svenska regnet bli varmare, om nu det är någon tröst, men samtidigt gör det att subtropiska myggor som sprider allvarliga sjukdomar kan börja inta våra trakter. På onsdagen noterades ett exemplar av den smittspridande asiatiska tigermyggan på Öland. Myggen kan alltså komma att bli Sveriges ledande ”rovdjur”, och det farligaste för människan.

Det finns ju en opinion som vill utrota dagens ledande rovdjur, vargen, och den opinionen har lätt att göra sig hörd. Varför finns ingen påtryckargrupp för att utrota mygg? (Eller åtminstone för att bekämpa dem.)

Det saknas ju inte behov för en sådan intresseförening, eftersom det varje år är osäkert om det finns tillräckligt mycket pengar och tillräckligt mycket tillstånd. I år är inget undantag.

Man ska ha respekt för att människor är rädda för vargar, men till skillnad från varg förstör myggen (redan utan att sprida malaria) möjligheten att leva ett normalt liv i vissa delar av Sverige, och dessutom just på sommaren som är så viktig för oss nordbor.

Fem miljarder myggor är fler än fyra vargar, skulle man kunna travestera det klassiska TV-barnprogrammet.

Om man politiskt har ambitionen att hela Sverige ska leva så måste statliga plånböcker öppnas så mycket som behövs för en effektiv myggbekämpning, i synnerhet som det finns miljövänliga bekämpningsmedel.

Spruta på!

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons