Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju farorår 2013

År blir det, och nytt. Men gott? 2013 kommer att bjuda på flera prövningar för människor och politik.
Här är sju:

Annons

1. Ekologi

Det gamla året slutade med ett inte oväntat fiasko vid klimattoppmötet i Doha. Länderna enades om att fortsätta ignorera hotet om en skenande växthuseffekt.

I slutet av 2013 kommer FN:s klimatpanel IPCC med sin nya rapport. Den förra rapporten som kom 2007 laborerade med olika scenarior för den globala temperaturhöjningen där det värsta scenariot, kallat A1FI (där FI står för fossilintensiv), ger en temperaturökning i intervallet 2,4 – 6,4 grader fram till sekelskiftet.

Det är den kurvan som den faktiska utvecklingen följt sedan 2007.

Mitt tips är att ingen seriös opinionsbildare efter IPCC:s femte rapport längre kan motsätta sig att växthusgasfri kärnkraft hjälper förnybar energi att minska fossila bränslen. Miljöpartiet kommer att vrida sig i plågor av detta faktum.

2. Ekonomi

Den djupa, globala lågkonjunkturen ökar dessvärre inte hoppet om att människor efterfrågar en mer hållbar livsstil med lägre konsumtion och mindre miljöpåverkan. Ledande ekonomer, bland dem den amerikanske Nobelpristagaren Paul Krugman, är övertygade om att stimulanser är enda räddningen från en ny 30-talsdepression.

För svensk del anfrättes finansminister Anders Borgs renommé efter höstens uppenbara prognosmiss – och därmed alliansregeringens starkaste kort, både vad gäller person och politikområde.

En stjärna står sällan i zenit för evigt och ekonomin och förmågan att regera landet kan väga mer jämnt mellan S och M inför upploppet till valrörelsen 2014, eller rentav med övertag för Socialdemokraterna.

3 . Fred

Världens två farligaste skurkstater, Iran och Nordkorea, står vid ingången till 2013 bara få steg från att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansmissiler.

Nordkoreas raketuppskjutning den 12/12 visar att landet, som redan har kärnvapen, sannolikt redan nu kan nå USA:s västkust.

Iran har tagit sig över tröskeln till att anrika uran till den nivå som krävs för kärnvapen. Landet har enligt egna källor missiler som kan nå Israel, som Iran har som uttalat mål att utplåna. Israeler lever under detta hot som en realitet.

4. Frihet

Framtiden är inte immun mot att vålds-idéer på nazistisk/stalinistisk nivå återuppstår. Hur lär vi av historien och förmår att identifiera tidiga indikationer?

En sådan är att det är förenat med livsfara att göra något så oförargligt som att rita en skäggig hund och kalla den Muhammed. Oavsett var i världen det sker. Media som återpublicerar liknande alster hotas. Med följden att de flesta avstår. Yttrandefriheten trängs tillbaka.

Sverige är, som vi vet efter bombattentatet i Stockholm i december 2010, inte ohotat frånislamistiska terrordåd.

5. Synen på kvinnor

Den avhumanisering som sker av kvinnor i islamistiskt styrda samhällen är också en likhet med de utplåningsambitioner som nazismen utsatte grupper för. Där talibaner styr får kvinnor inte förekomma i offentligheten, annat än som beslöjade skuggor. Kvinnan värderas i förhållande till vilken nytta hon kan göra för mannen, jämförbar med en traktor eller ett får.

Men dessvärre är denna typ av kvinnosyn inte unik för talibaner. Minns den fasansfulla gruppvåldtäkten i Indien.

Och att skuldbelägga samtliga muslimer för vad extremister gör i deras religions namn är ju lika galet som att skylla nazism på tyskar som sådana. Personer som flyr från islamistiska hot, i Iran och andra länder, bör givetvis få skydd. Och de i Sverige som står upp för denna åsikt har lika rätt att slippa hot som de som driver gäck med tusenåriga profeter.

6. Demokrati

Ytterkantsideologier kommer att jubla över tryckta mediers tilltagande ekonomiska svårigheter 2013.

Vore det bara fråga om ett komplicerat men ändå möjligt teknikskifte från tryckpress till smartphones vore problemen övergående. Men mobilburna nyheter riskerar att missgynna längre, djuplodande analyser till förmån för korta realtidsnotiser.

Ännu värre vore om medborgare slutar att efterfråga kritisk och allsidig samhällsgranskning, och betalningsviljan dras till dråpliga ”dolda kameran”-klipp på husdjur, bebisar, silikoninplantat och annat lättviktigt. Då riskerar vi att fusk och mygel inom myndigheter och företag – Telia, Försvarsmakten, Furuvik – kan fortgå utan att det finns yrkesutbildade som kan avslöja sådant eller ens forum där det kan avslöjas.

Dessutom – de så förkastliga ”PK-medierna” försörjer även hatsajterna med nyheter. Fast dessa väljer bara ut sådana som passar deras världsbild.

7. Migration

När sämre ekonomiska tider sammanfaller med ökat behov av flyktingmottagande är Sverigedemokraternas framryckning i opinionen inte egendomlig, men är ändå i storlek remarkabel och inrymmer en sprängkraft som övriga partier märkligt nog inte verkar inse.

De två procentenheter socialdemokrater och moderater som bara under hösten gått till SD är inte några ideologiskt drivna invandrarhatare, visade en undersökning nyligen. Men väl nyfrälsta av SD kan de bli det!

Har de väl tagit det tabubelagda steget till SD är det lätt hänt att sedan fortsätta ta till sig mörkare delar av partiets ideologi, och allt mer identifiera sig med partiet. Och ju mer SD växer, desto mindre motstånd blir det för fler att gå dit.

Fortsätter andra partier att blunda för denna utveckling och bara bjuda motstånd i form av floskler, då kan SD om ett år gå in i valåret 2014 som tredje största parti med 15 procent, och valrörelsen kommer helt att domineras av invandrarfrågan. Valresultatet som följer kan göra Sverige oregerligt.

Antingen får de andra partierna skärpa sin argumentation genom att ge tydliga siffror och levande skildringar om villkoren i de länder varifrån människor flyr. Eller så får partierna på allvar föra en dialog med sina väljare och lyssna på hur de resonerar som överväger att ta steget till SD. Eller varför inte både- och.

På spådomar kommer alltid facit.

Jag önskar alla läsare att 2013 blir bättre än vad jag siat!

David Nyström

Ledarskribent

Mer läsning

Annons