Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska bort till varje pris

/
  • Snusdiskussionen mellan Sverige och EU är precis lika prillig som vanligt. De svenskar som vill ta sig en snus måste få göra det.

EU fortsätter sitt korståg mot en av svenskarnas favoritonyttigheter, snuset.
Snus är förbjudet inom EU sedan 1992. Sverige har förgäves försökt få EU att häva det generella snusförbudet men där har det blivit blankt nej.

Annons

 Sverige fick vid medlemskapet 1995 ett undantag men export till övriga EU förbjöds.

2004 godkände EG-domstolen snusförbudet utan förbehåll för att skydda folkhälsan.

EU:s motvilja mot snuset är hycklande.

Även om det onekligen är så att snus har en del negativa hälsoeffekter är det inte i närheten av cigaretternas eller alkoholens farlighet, två produkter som är likaledes viktiga – och synnerligen accepterade – inom EU.

Sverige har som ett argument för att lyfta snusförbudet inom EU i det närmaste framställt det som om det vore bra för folkhälsan med mer snus i Europa. Bland annat framhåller Sverige, liksom branschen, att svenska män som en följd av det ivriga snusandet röker mindre än män i andra länder. Dessutom är det ju så att den passiva rökningen får stora konsekvenser.

Sveriges och EU:s inställning är med andra ord totalt motsatta.

Om förbudet inom EU skulle hävas skulle det knappast göra att särskilt många europeer plötsligt började snusa. Men det vore knappast någon folkhälsoinsats heller. Snarare vore det väl så att det inte skulle betyda särskilt mycket för EU överhuvudtaget. Den som inte är uppvuxen med snuskulturen – som vi i Sverige i allra högsta grad är – kommer knappast att bli lockad av det besynnerligt luktande, klibbiga pulvret.

Vad det handlar om är att de som ratar cigaretterna och hellre tar en pris snus ska få göra det!

Nu har EU-kommissionen kommit med ett nytt, kreativt förslag för att trots allt kunna stoppa skandinavernas irriterande ovana. Ett förbud kan vara på väg att smygas in bakvägen genom att förbjuda en stor mängd olika smaktillsatser i tobak. Det skulle omöjliggöra produktionen av snus.

Men landets alla snusare behöver ändå inte känna någon större oro. Att EU till slut skulle välja att köra över Sverige och dess så gott som eniga politikerkår (en miljon svenska snusare ger ett rejält mandat om man säger så) är inte särskilt sannolikt.

Och hur skulle EU kunna förbjuda ämnen i en produkt som redan är förbjuden?

Diskussionen är onekligen lika prillig som vanligt.

Mer läsning

Annons