Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska lyssna på reggae, om jag törs

/

Annons

Gävles egen narkotikakommission och dess ordförande Maritha Johansson, V, får ursäkta men när jag läser gårdagens artikel i GD om hur de vill stoppa reggaefestivalen från att arrangeras i Furuvik i sommar, kommer jag att tänka på ett klassiskt inslag där Siewert Öholm i SVT-programmet Svar direkt, från början av 1980-talet, tar upp ”problemet” med den satanistiska hårdrocksgruppen WASP. Gruppen provocerade med sina besynnerliga shower med läder, kedjor, rått kött och påstått satanistiska budskap. Moralens väktare var i uppror och sa att nöjesjournalister som skrev om fenomenet förhärligade gruppen. Tydligen skulle alla ungdomar som lyssnade riskera att bli satanister, eller något annat hemskt.

Det är lite Siewert Öholmsk moralpanik över Gävle narkotikakommission.

Under många år har en reggaefestival anordnats i Uppsala. I år är det tänkt att festivalen ska arrangeras i Furuvik istället vilket fått narkotikakommissionen att reagera.

För reggae och knark är ju synonymt. Det vet väl alla. Den av politiker och dess ”tillsatta gruppers” sedvanliga förenklade slutsats? Ingen festival såklart.

Genom åren har man förvisso kunnat läsa om många narkotikatillslag vid Uppsala reaggaefestival men också om gott samarbete mellan polis och arrangörer och om en lugn festival. Den som varit där kan vittna om det.

Kanske är det så att festivalen varit så lugn i övrigt att polisen kunnat koncentrera sig på just narkotikamissbrukarna? Det är inte det lättaste på många andra festivaler där det inte är ovanligt med fylla, misshandel och våldtäkter.

Jag vill för säkerhets skull poängtera att jag ingalunda är drogliberal, tvärtom faktiskt. Jag tror inte att det löser något av missbruksproblematiken att släppa bruket av marijuana fritt. Jag tycker att samhället på alla sätt ska arbeta för att minska bruket av såväl alkohol som illegala droger.

Många som argumenterar mot Gävles narkotikakommission trasslar också in sig i vad som är farligast, cannabis eller alkohol och många – inte minst på GD:s webbsida där diskussionen föga överraskande rasar – hävdar fördelarna med cannabis. Den diskussionen är lika välbekant som tröttsam. Alkohol är inte förbjudet. Narkotika är det på goda grunder.

Vad jag vänder mig emot är fördomar och generaliseringar. Vad jag vänder mig emot är också att försöka stoppa stora skaror musikälskare från att samlas och lyssna på sin favoritmusik av den enkla anledningen att några personer fått för sig att det kommer att få Gävleungdomar att åka ut till Furuvik i sommar, lyssna på reggae och därmed dras in i narkotikamissbruk.

”Det är självklart många som lyssnar på reggae som inte använder narkotika”, säger Maritha Johansson, V, ordförande i Gävles alldeles egna narkotikakommission.

Själv skulle jag vilja påstå att de allra flesta som lyssnar på reggae inte använder narkotika. Precis som de allra flesta som lyssnar på rock inte gör det eller att alla som går på konsert med klassisk musik inte dricker sig fulla på rödvin i pausen.

Nu ska jag göra helg, hoppas på finväder och att jag kan sitta på altanen och lyssna på ett urval av reggaefavoriter. Om jag törs. Tänk om jag börjar knarka?

Mer läsning

Annons