Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt steriliseringskrav

Annons

Det är ingen mänsklig rättighet att bli med barn. Ingen kan bestämma vem som får möjlighet att bilda familj och vem som får leva sitt liv i ofrivillig barnlöshet. Däremot har staten ett ansvar att behandla alla som drömmer om en familj likvärdigt.

Den enda samhällsgrupp utan stöd i familjebildningsprocessen är transsexuella. Varje år genomför cirka 60 svenskar könskorrigerande ingrepp. Ingreppen är resultatet av livslånga funderingar om könsidentitet, ansökan hos Socialstyrelsen och samtal med psykiatriker.

Könskorrigeringar är väl genomtänkta beslut. Ändå har Sverige en 40 år gammal lagstiftning som kräver att transsexuella steriliseras i samband med könskorrigering.

Sex av åtta riksdagspartier menar att lagen är diskriminerande. Ändå förhalas en lagändring. På torsdagen meddelade regeringen att Kristdemokraterna får igenom sitt krav på fortsatta juridiska utredningar. Därmed väljer Moderaterna, Folkpartiet och Centern att offra en liten, utsatt grupp – för att respektera KD:s regim i socialdepertementet.

Det finns en majoritet i socialutskottet för att avskaffa steriliseringskravet. Den folkviljan borde ha utnyttjats.

Mer läsning

Annons