Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandal

Annons

Vilken sorts människor tar två små barn från deras familj, utan att låta dem säga hejdå, och utan att de ens får sina gosedjur med sig? Svaret, en långdragen skandal i Västsverige, är lokalpolitikerna i Marks kommun.

28 oktober 2009 skulle syskonen, i media kallade Rasmus och Fanny, till Borås djurpark för att träffa sin biologiska mamma. Det visade sig vara något helt annat än en dagsutflykt - barnen akutomhändertogs och fostermamma Eva möttes på stationen inte av barnen utan av en socialsekreterare som sade upp familjehemsplaceringen. Syskonen hade då bott hos Eva och hennes man Anders i fyra år, sedan de var två respektive elva månader gamla.

I mars 2010 riktade Socialstyrelsen allvarig kritik mot Marks kommun.

I oktober 2010 hoppade socialnämndens ordförande av sitt uppdrag.

Men först nu, i mitten av maj 2011, fattade socialnämnden beslut om att barnen skulle få återvända till fosterfamiljen.

Hur kunde allt detta ske? Frågan är snarare hur ofta det sker egentligen. Biologiska föräldrar har, med rätta, väldigt långtgående rättigheter. Fosterföräldrar har, tyvärr, i princip inga rättigheter alls. Och i dragkampen mellan rättigheter, myndigheter och fritidspolitiker blir det ofta barnen som kommer i kläm.

Förhoppningsvis kan detta bli en lärdom för politiker både lokalt och på riksplanet. Och förhoppningsvis är detta slutet på just den här historien.

Mer läsning

Annons