Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skär ner

Annons

Stora Enso varslar 60 personer i Skutskär.

När utsocknes rynkar på näsan och stönar Skitskär när den karaktäristiska doften når näsborrarna säger den sanna Skutskärsbon att ”det luktar pengar”. Och det är ju sant, fabriken genererar pengar såväl direkt som indirekt. Inte konstigt då att oron blir stor på orten när 60 av de 368 anställda på Skutskärs Bruk riskerar att förlora jobbet. Enligt företagsledningen är det vikande lönsamhet som tvingar fram uppsägningarna. Hur många tjänstemän respektive kollektivanställda det rör sig om är ännu oklart, men förhandlingarna med de fackliga organisationerna ska starta snarast.

Det är förstås tråkigt men inte särskilt överraskande att det blir kraftiga nedskärningar. Det går trögt för branschen och Skutskär är inte ensamt om nedskärningar, även bland andra Hylte Bruk i Sverige drabbas. Totalt säger Stora Enso upp 500 personer i Europa. Skogsindustrin darrar betänkligt i sin kamp mot lågkonjunktur, stark valuta och överkapacitet.

Det är svårt att argumentera emot när ett företag skär ner med argumentet om vikande lönsamhet. Företag måste ju gå runt och generera pengar. Tyvärr händer det ju att verksamheter måste minskas och människor förlorar jobben. I den processen krävs det en ödmjuk arbetsgivare som sköter uppsägningarna så bra som det bara är möjligt.

Är det här bara början? frågar sig många Skutskärsbor idag. Den befogade oron måste Stora Enso ta på allvar.

Mer läsning

Annons