Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp signal i Södertäljedom

/

På onsdagen kom domarna i Södertäljemålet, en av Sveriges största brottsutredningar någonsin.

Annons

Sammanlagt 20 yrkeskriminella ur samma gäng stod åtalade. 18 av dem dömdes till fängelse eller ungdomsvård. De fyra ledarna fick hårda straff.

Det var efter dubbelmordet i en spellokal på bröderna Moussa för två år sedan som polisens utredning inleddes på allvar. Södertäljemålet har sedan vuxit till en av de största i sitt slag, men organiserad brottslighet förekommer också i andra delar av landet. Under våren har vi hört nyheter om kriminalitet kopplad till den organiserade brottsligheten i bland annat Malmö. Nu i dagarna har det tre nätter i rad varit skottlossning i Eskilstuna.

Den grova organiserade brottsligheten är ett allvarligt problem för samhället. Den leder in vilsna unga män i ett kort, hårt och farligt liv. Människor som sätter sig upp mot dem, vägrar betalar beskyddarpengar och vägrar låta sig tystas inför rättegångar tar en stor risk. Det skydd de erbjuds från myndighetshåll är långt ifrån tillräckligt.

Det finns i dag ett antal personer som har vågat gå emot den organiserade brottsligheten, och som därför måste leva under skydd. Flytta från vänner, hem, familj och byta stad. Få skyddad identitet och tvingas begränsa sitt sätt att leva. I juni rapporterade media om en facklig representant som misshandlades och hotades efter att ha försökt ta upp arbetsrättsliga frågor på ett bemanningsföretag styrt av den organiserade brottsligheten.

Livet som yrkeskriminell romantiseras ofta – framställs som spännande och flådigt. Verkligheten är en helt annan. Enligt en studie från Karolinska Institutet 1993 är risken att dö i förtid för den som är yrkeskriminell ungefär lika stor som för den som är sjuk i cancer. Lönar sig gör det inte heller. Professor Franklin Zimring från University of California, USA, säger i en intervju i Magasinet Neo (2/2012) att brott och särskilt rån generellt inte lönar sig. Det bör ses som en social aktivitet, snarare än en ekonomisk.

Det demokratiska samhällets medborgare ska inte behöva vara rädda för den organiserade brottsligheten. Domarna i Södertälje är ett viktigt steg på vägen, som sänder en tydlig signal. Att hota vittnen gör inte att man kan komma undan rättvisan.

Ansvaret vilar ytterst på oss alla. Köp av svarta tjänster och varor, stöldgods och billiga cigaretter genererar ofta pengar rakt in i den organiserade brottsligheten. Vårt ansvar tar inte slut vid fördömanden av andras kriminella handlingar. Det avgörande är hur vi själva väljer att konsumera.

Hanna Marie Björklund, GD

Mer läsning

Annons