Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattar bäst som skattar sist

Annons

Fondsparare som valt att placera sina besparingar hos Nordea bör vara bekymrade. Medan konkurrenterna Handelsbanken, Swedbank och SEB följer europeiskt genomsnittsindex spelar Nordeas fondmäklare i förvaltarnas gärdsgårdsserie.

Sämst är aktiefonden Spektra. De senaste tio åren har Spektras värde stigit med två procent – vilket är 30 procentenheter sämre än jämförbart index. Kunden som investerade 50 000 kronor vid millennieskiftet, har inte så många fler tusenlappar i dag. Det hade varit förståndigare att köpa ett fint rödvin och spara flaskan som ett nyårsminne.

Den klena trösten för Nordeas kunder är att de ser ut att vara de enda vinnarna på regeringens sparlinje. I november tar riksdagen ställning till finansdepartementets förslag om en ny skatt på fondsparande. Finansdepartementet vill tvinga småspararna att betala en årlig skatt på 0,4 procent av fondens värde: en ren straffbeskattning av dem som varit smarta nog att undvika Nordea.

Det finns en felaktig bild av fondsparare som förmögna. Men den typiska fondspararen är föräldern som då och då lägger undan en slant till barnens körkort. Den nya skatten drabbar vanliga människor med vanliga inkomster.

Fondsparande har redan en kapitalvinstskatt på 30 procent. Det borde räcka för en borgerlig regering, vars uttalade mål att öka genomsnittsinkomsttagarnas ekonomiska svängrum. Finansdepartementets räknenissar får inte framstå som lika giriga som Nordeas fondmäklare.

Lars Kriss

Mer läsning

Annons