Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skild och misslyckad?

/
  • Mängder av människor skiljer sig. Ibland blir det traumatiskt för alla inblandade, ibland är det den bästa lösningen.

Annons

Ingen gifter sig med ambitionen att så småningom skilja sig, men verkligheten är att många äktenskap slutar i skilsmässa.

Skilsmässan kan bli en livskris. Man investerar inte bara sitt hjärta i ett äktenskap utan också ekonomiskt och socialt. Vänskapskretsen är gemensam, ägandet av huset likaså. En skilsmässa kan krossa hjärtat liksom privatekonomi och det sociala umgänget. Ofta finns också barn med i bilden vilket kan göra skilsmässan till större trauma för alla inblandade.

Skilsmässan kan också bli positiv. Barnen slipper höra gräl eller se mamma och pappa uthärda i en kärlekslös relation. Det gifta paret får en ny chans, var och en för sig.

Ibland är skilsmässa den enda utvägen, ändå behandlas den som skiljer sig inte sällan med medömkan. Att skilja sig är ett misslyckande.

Kanske var det med den utgångspunkten som de båda journalisterna Katarina Wennstam och Maria Sveland valde att sammanställa boken ”Happy Happy” där kända svenska kvinnor fått dela med sig av positiva skilsmässoerfarenheter.

En del har provocerats våldsamt av boken. Framförallt argumenterar många kritiker att författarna glömmer bort barnen och hur de påverkas av en skilsmässa. Det faktum att några av kvinnorna i boken faktiskt beskriver skilsmässan som ett personligt lyft, är en vass nagel i ögat på alla de moralister som vägrar se skilsmässa som någonting annat än en katastrof.

På Brännpunkt i Svenska Dagbladet skriver Charlie Weimers, kristdemokratiskt kommunalråd i Hammarö kommun, att boken är en tramsig hyllning av skilsmässan.

I Göteborgs-Posten skriver Sara Skyttedal, vice ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU, att man bör försöka uppmuntra familjer att hålla samman. Hon vill återinföra sambeskattningen för att göra det ekonomiskt gynnsamt att stanna i äktenskapet.

Bägge debattörerna osar av indignation över att fler inte kämpar på i sina äktenskap. Weimers anser att boken ”Happy Happy” är en symbol för värdekonflikten mellan en kulturvänster som vill bidra aktivt för att fler ska skilja sig och mellan de som vill att så många föräldrar som möjligt ska övervinna äktenskapets utmaningar och svårigheter för sin egen och barnens skull.

Mängder av människor skiljer sig. För en del blir det traumatiskt och vissa barn far illa medan en del mår synnerligen väl i sina mer okonventionella familjekonstellationer. Men konservativa debattörer har ofta svårt att se bortom kärnfamiljsnormen. Att en familj kan se annorlunda ut än mamma, pappa, barn är otänkbart.

Det är 2011, ändå finns det gott om debattörer som tycker att en skilsmässa är något kontroversiellt och som misstror individens förmåga att fatta riktiga beslut för sig och sin familj.

En skilsmässa är inget att jubla åt, men inte heller alltid något att sörja över.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons