Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfoto eller inte i Gävle?

Annons

De som bestämmer över skolorna i Gävle verkar negativa till att fortsätta med skolfotograferingen.

Det är egentligen en rätt obetydlig fråga, man kan leva ett gott liv såväl med som utan skolfoto. Men när frågan nu diskuteras så känns den principiellt inte helt enkel.

Helt klart ska skoltiden ägnas åt undervisning. Men någon enstaka timmes fotografering per läsår påverkar knappast barnens kunskapsinhämtning.

Nog kan man också tycka att det fotopaket som erbjuds är rätt dyrt – uppåt 500 kronor för ett standardpaket är inte ovanligt.

Men det är ju inte obligatoriskt att köpa något, och att avstå från att köpa skolfoto kan man göra diskret, det är ingen synlig fattigdomsmarkör, till skillnad från en del annat som diskuterats i debatten om barnfattigdom, saker som syns och märks om klasskamrater inte har råd med.

Dock tycker nog många att ett klassfoto är ett minne för livet. (Porträttfoto, däremot, kan väl den som vill ha fixa själv.)

Varför inte överlåta beslutet till elevrådet på varje skola eller decentralisera beslutet ända ner till varje klass?

Man måste nog också upphandla tjänsten bättre. Det borde inte alls vara omöjligt att hitta prisvärda lokala fotografer i stället för att slentrianmässigt anlita de riksomfattande skolfotokoncernerna.

David Nyström

Mer läsning

Annons