Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolk visar att något är fel

/

Annons

Från och med i höst ska skolorna få rätt att skriva in skolk i terminsbetyget. De upprörda reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Skolverket invänder att det är svårt att definera skolk (nej, det är faktiskt inte särskilt svårt...) och Barnombudsmannen tror att en sådan notering kan undergräva en redan utsatt elevs självkänsla ännu mer men med det resonemanget kan skolan ju vare sig ha betyg eller utvecklingssamtal.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt är ”fruktsansvärt upprörd” och tycker att den som stannar hemma blir skuldbelagd. Den som stannar hemma för att hon eller han blir mobbad ska inte drabbas ytterligare genom en plump i protokollet, menar till exempel Juholt.

Självklart ska man inte sparka på den som redan ligger men Juholt skulle kanske leka med tanken att jakten på skolkarna faktiskt kan hjälpa dessa elever istället. Skolk är en mycket stark indikator på att något är fel och att det i terminsbetygen syns om frånvaron varit oroväckande hög kan med andra ord göra att vuxenvärlden får upp ögonen för att en elev har problem.

Nej, att reaktionerna på förslaget bitvis blivit så fräna förbryllar. Kanske är det budbäraren. För vad utbildningsminister Jan Björklund än säger finns det de som tolkar det som fan läser bibeln.

Är det Björklunds framtoning?

När han talar om vikten av lärarledd undervisning, skriker kritikerna om katederundervisning (förbryllande nog alltid sedd som något negativt) och när han pratar om att skriva in skolk i betygen ses det som att han slår mot de svaga.

Men vad han i det här fallet säger är faktiskt bara några välkända sanningar. Skolket är utbrett i svenska skolan och det gör i förlängningen att eleverna lär sig för lite. Han säger också att det i vissa fall är så att de ständigt skolkande barnen har andra problem, både i skolan och hemma. Dessa behöver få mycket stöd och att det inte är någon lösning att låta dem stanna hemma från skolan.

Förslagen innehåller självklarheter men märkligt nog blir det provokativt när Jan Björklund säger det.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons