Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skör vapenvila i Gaza

/

Annons

Israels besked om ensidigt eldupphör natten till söndag besvarades efter lunch på söndagen av Moussa Abu Marzouk, en av Hamas officiella ledare i Syrien. Hamas och Islamska jihad har enats om en veckolång vapenvila under förutsättningarna att blockaden av Gaza hävs, att alla gränsövergångar som blockerats sedan juni 2007 öppnas och att Israel initierar en omedelbar reträtt från Gazaremsan.

Vidtar parterna i konflikten inga nya offensiver är mycket vunnet på den humanitära sidan eftersom hjälparbetare och sjukvårdspersonal kan bistå den sargade befolkningen med vård och förnödenheter. Men än så länge handlar det bara om ett andrum för civilbefolkningen. Även om eldupphör är en nödvändig grundförutsättning för en mer stabil överenskommelse parterna emellan så förblir konfliktens kärna oförändrad.

Anledning till vapenvilan enligt Israels premiärminister Ehud Olmert är att Israel nu har uppnått sina mål, men bakom kulisserna har den i kväll tillträdande regeringen i USA utövat hårda påtryckningar på Israel för att få slut på striderna innan Barack Obama svär eden. Vapenvilan är därutöver inte följden av ett framförhandlat avtal utan ensidigt utlyst, vilket innebär att inga ömsesidiga förpliktelser existerar. Fiender som inte vill erkänna och därmed legitimera varandra kan i bästa fall sluta informella överenskommelser, men ett lyckligt slut på Mellanösterns våldsamma historia i form av en tvåstatslösning lär dröja.

Medan premiärminister Olmert i söndags fastslog att Israel har nått sina mål med offensiven utropade Hamasledaren Ismail Haniya en stor seger i ett tv-sänt tal: ”Gud har givit oss en stor seger, inte för någon grupp eller parti eller område, utan för hela vårt folk”.

I linje med våldets tröstlösa logik utropar båda parter sig till segrare. Ur Israels perspektiv, kopplat till den judiska statens existens, har operationen som kostat 1300 palestiniers liv lyckats på en strikt militär nivå. Israels militära maktövertag och avskräckningsförmåga, som ifrågasattes efter nederlaget mot Hizbollah i Libanon 2006, har åter igen framhävts. Ur Hamas perspektiv, kopplat till en religiös övertygelse om Palestina som en helig förläning från Gud, kan kriget trots militärt förfall framställas som en seger eftersom massdödandet av civila har ökat radikaliseringen och stödet för den islamistiska rörelsen. Hjältestämpeln är förstärkt inte bara bland palestinierna utan i arabvärlden i stort.

Nu måste det internationella samfundet, med USA:s president Barack Obama i spetsen, agera katalysator för en ny fredsprocess som inbegriper ömsesidigt existentiellt erkännande. Tankegångar om invaderade korsfararstater i arabiskt kärnland är lika nedbrytande som synbilder om ett Davidsrike med gräns vid Jordan och Damaskus. Så länge kompromissernas olja, politiska eftergifter, betraktas som ett tecken på svaghet i denna territoriella konflikt med starka religionshistoriska förbindelser så lär ett halvt sekel av förspillda fredsförhandlingar fortsätta. Ur askan i elden.

GD 20 JANUARI 2009

Foto:SCANPIX

Mer läsning

Annons