Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skördetider

Annons

I en tidningsintervju för några dagar sedan sa BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg att han ska fortsätta arbeta i några år till. Det är lite av en skördetid efter att ha slitit som vd i olika bolag så länge.

I samma artikel redovisas att Svanberg har aktier i Ericsson och Melker Schörling AB till ett värde av 600 miljoner kronor.

När är det skördetid för vanliga jobbare? De har i regel som mest lyckats får ihop en villa eller en bostadsrätt och sammantaget så mycket pengar att de kan klassas in i den välbärgade medelklassen.

Många når inte ens så långt men många har slitit hårt på jobben.

Jag ser ständigt framför mig det stora, slamrande och lortiga järnverket där mångas yttersta krafter togs i anspråk utan att de blev slantar över att tala om sedan bostad, mat och kläder vara betalda. Men där en överklass sög upp tillgångarna till en helt annan tillvaro.

Men bilden är dock gammal. I dag arbetar folk på dator men systemet är detsamma även om nivån generellt har höjt sig ett par snäpp. Det finns också i dag många som sliter ut sig utan att någonsin hamna i läget att de kan utnyttja någon skördetid.

Jag tycker att alla de överbetalda chefer som i dag poppar upp litet varstans ska dämpa sina lovord över de egna insatserna. Vi vet ju alla att de fått sina positioner och löner på grund av att de hamnat i en gyllene cirkel där kompisar av skilda slag befinner sig och där de hejar på varandra. Visst finns det kompetens också och arbetsvilja men det hittar man hos många andra också som aldrig kommer fram till skördetiden.

I dag ser vi att landet riskerar att spricka där den nya ekonomiska adeln befinner sig på ena sidan och den stora gruppen allmoge står och trampar den på den andra. Slott och herresäten köps in av nya herrar; så har det gått till förr i vår historia.

Karin Wanngård, Socialdemokraternas nya frontfigur i Stockholm, har noterat att det finns olika typer av jobb och säger i en intervju att unga ska inte tvingas ta och låsas in i skitjobb som att vara säljare och arbeta på provision. Uttalandet är minst sagt egendomligt. Alla människor som har ett jobb och försörjer sig hederligt ska väl respekteras. Vad är det för fel på säljare? Det är duktiga säljare som ordnar lönen åt till exempel Carl-Henric Svanberg! Och som håller hjulen rullande i hela samhället.

I dagar som dessa då företagens årsrapporter läggs fram och presenteras för årsmötena är det lätt att bli less på hela det ekonomiska spelet. Det rinner åt det håll det lutar, brukar man säga och ett är säkert, det lutar aldrig åt det håll där de som mest behöver resurserna finns.

TORD BERGKVIST

Krönikör

tord.bergkvist@bredband.net

Mer läsning

Annons