Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda Arktis

Annons

Underskön natur, god mat, en avspänd stämning. Så beskrev utrikesminister Carl Bildts förra veckans möte i Arktiska rådet på sin blogg. Enligt Bildt var mötet till och med så lyckat att han betvivlade att det skulle bli möjligt att åstadkomma ytterligare möten som i form av såväl substans som skönhet överträffar Nuuk.

Nu börjar detaljerna från mötet läcka ut – och bilden av läget i Arktis blir betydligt dystrare.

Kanadas premiärminister Stephen Harper har surnat till över att europeiska länder som saknar arktisk kust ändå vill ha inflytande över området. Danmark planerar att fastslå att Nordpolen är danskt. Det lär kvickt försätta danskarna i konflikt med Ryssland, som är fast beslutet att få en stor del av den arktiska kakan.

Redan år 2007 placerade Ryssland ut en flagga under polen med hjälp av en ubåt. USA är sent ute, men börjar också bli allt mer intresserat av en stark arktisk närvaro.

Kapplöpningen kunde verka lite löjlig – om det inte vore så att Arktis står inför enorma omvälvningar. I och med klimatförändringarna väntas isen bli tunnare och minska i yta. Det betyder i sin tur att det blir svårt för flera djurarter att överleva – vilket försämrar möjligheterna för befolkningen i området att leva på jakt och fiske. Samtidigt kommer nya farleder öppnas och stora områden bli tillgängliga för fiske, gruvdrift och oljeexploatering.

Området regleras av FN:s Havsrättskonvention – men inte fullt ut, varnar Världsnaturfonden. Risken finns att exploateringen tar fart utan att det finns heltäckande lagar och regler på plats.

Sverige, som från och med förra veckan är ordförande i Arktiska rådet, kan räkna med bråda dagar framöver för att skapa tydliga spelregler i regionen. Det gäller att se till att de ekonomiska och säkerhetspolitiska intressena inte kör över miljöintresset. Ingen tjänar på att Arktis blir sönderexploaterat.

Karin Rebas

Mer läsning

Annons