Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyller ifrån sig nedåt

/

Samtliga tjänstemän på Utbildning och Arbete i Gävle kommun måste självklart omedelbart avgå.

Annons

De kan ju inte vara kvar sedan kommunstyrelsens ordförande Carina Blank lagt allt ansvar på dem för att förskingringen som blev 20 miljoner inte upptäcktes vid första försöket.

Men vem kan vara säker på att bedragare inte kunnat göra på samma sätt i andra delar av Gävles förvaltning?

Om den ekonomiska kulturen var så radikalt mycket sämre just hos Utbildning och Arbete, hur kunde då kommunledningen undgå att märka det? Revisionens varningar kom ju redan för fem år sedan.

Slapphet sitter i väggarna, tillåts den på vissa håll sprider den sig.

Ordning och reda är inte svårt, tvärtom sparar det i längden både tid och pengar.

Jag vet inte om det var mutbrott när kommunstyrelsens ordförande och kommunledningskontorets chef bjöds på resor till Disney World. Osäkerheten beror helt på att det halvkommunala bolaget ifråga inte protokollförde fattade beslut.

Åklagaren lät sig nöja med att det fanns en inbjudan, men en sådan säger inget om hur beslutet fattats. Utgiften var inte bokförd där den i så fall skulle vara. Så slapp kan en kommun inte vara, och det är dessutom olagligt.

Företaget Electroengine lämnade Gävle med motiveringen att utlovad kontinuerlig information från kommunen inte givits. Skattebetalarna vägrades insyn i vad som hänt med motiveringen att ärendet skulle upp i domstol. Underförstått att om sanningen kom fram kunde kommunen hamna i sämre läge.

Det är en felsyn. Enskilda har rätt ljuga inför domstol, ty den ska ta fram sanningen. Men en kommun utgörs av medborgarna, alltså går det moraliskt aldrig att bluffa dem. Politik kan bara bygga på förtroende och just sanning.

När biltrafiken i centrum stängdes av fattades beslutet av en enskild tjänsteman, utan protokoll och därmed möjlighet att överklaga. En följd av att i Gävle har tjänstemannamakten sedan över 90 år växt samman med ett parti.

När ett amerikanskt bombflygplan hade kärnvapen ombord utan att besättningen visste det så avskedades både flygvapenministern och flygvapenchefen. De bestred inte heller att ansvaret för uppföljning av att regler följs måste ligga i toppen.

I Sverige i ett motsvarande läge hade man börjat jaga förråds- och markpersonal.

20 miljoner ska inte kunna försvinna i Gävle kommun om den högsta ledningen och ordföranden för den berörda förvaltningen skött sitt jobb.

Carina Blanks sätt skylla ifrån sig nedåt är förvisso svenskt, men absolut inte rätt.

Hans Lindblad
Krönikör

Mer läsning

Annons