Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå runt

Annons

Om inte alla tecken slår fel är det höst nu. Man vet dock inte så noga. Så dåliga som väderprognoserna varit i år kanske vi är inne i någon annan sorts årstid. Enligt uppgift har det bara varit sex varma dagar i sommar. Jag undrar vilka de var.

Här i Gävle ligger vi i brytningen mellan östra Svealand och södra Norrlands kustland och det går aldrig att få ordning på prognoserna.

Jag håller mig till östra Svealand för vad gäller näringsliv, kultur och traditioner hör vi till Svealand. Men det har inte varit bättra väder här.

Regeringens budgetarbete har börjat liksom uppmarschen för valet 2014.

Det finns ju en rytm i politiken som går ut på att året efter valet förhåller sig partierna lugna och ordnar upp sina interna problem – i den mån de går att ordna upp. Andra mellanåret i valperioden sparar regeringen allt den kan för att samla resurser, tredje året börjar kraven på satsningar att höras allt tydligare och valåret brakar det loss. Då tar regeringen fram de pengar man samlat ihop, drar på med valprogram och plötsligt finns det slantar till än det ena än det andra.

Så till exempel pensionärerna får vänta på sänkt skatt, ett förslag som Kristdemokraterna fört fram. Det kan det bli 2014 – alltså valåret – samtidigt som löntagarna också får sänkt skatt. Skälet är att automatiken i det allmänna pensionssystemet kommer att höja pensionerna med 4,1 procent kommande år – vilket jag inte tror på förrän jag ser det på pensionsutbetalningen – vilket tillsammans med sänkt pensionärsskatt uppenbarligen skulle ge pensionärskollektivet alldeles för bra villkor. Hur skulle det se ut om en pensionär som får ut till exempel 12 000 kronor i månaden efter skatt skulle få någon procent extra? Katastrof, anser tydligen de politiska tänkarna.

2014 väntas pensionerna sjunka med 0,3 procent då den så kallade bromsen slagit till. Kommer alla löner att sjunka då? Nej. Men då kan alltså skatterna sänkas för alla, även för pensionärer. Enligt KD-förslaget skulle det ge pensionärerna mellan 1000 och 2000 kronor om året, således mellan 83 och 166 kronor i månaden. Det blir till att slå runt och ha glada dagar!

Många pensionärer klarar sig bra men i ett gott samhälle kan man inte bortse från dem med låga pensioner. Pensionerna har dessutom urholkats år efter år eftersom höjningarna inte alls hållit takten med kostnadsstegringarna. Pensioner som började betalas ut för 10-15 år sedan har betydligt mindre köpkraft nu än då.

Jag läste häromdagen att hälften av de barn som föds nu kan vänta sig få uppleva sin 100-årsdag. Det säger det mesta om de pensionsproblem som landet har framför sig. De löser man inte genom att låta bromsen slå till litet då och då.

Tord Bergkvist

tord.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons