Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slag i luften?

/

Annons

Billigare krogbesök och flera tusen nya, vita jobb. Så vill regeringen beskriva den kommande reformen med sänkt restaurangmoms.

I mitten av augusti blev det känt att det femte jobbskatteavdraget, som varit en av Moderaternas profilfråga, skjuts på framtiden.

Kristdemokraternas krav på sänkt skatt för pensionärer prioriteras också ned.

Däremot väntas Centerpartiet få sin vilja igenom: restaurangmomsen ska halveras, till en kostnad på omkring fem miljarder kronor.

Partiledarkandidaten Annie Lööf hör till dem som drivit frågan hårdast. Den passar som hand i handske för ett centerparti som dels vill profilera sig som småföretagarvänligt, dels vill sänka trösklarna till arbetslivet. Restaurangbranschen sysselsätter många unga och invandrare - grupper som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Att göra det billigare att äta ute är också en reform som kan underlätta vardagslivet och minska en svart sektor i arbetsmarknaden, precis som rutavdraget.

Resonemanget stöds också av en statlig utredning som räknat ut att effekterna blir påtagliga: cirka 6 000 helårsarbeten på lång sikt.

Sänkt krogmoms en alltså en strålande idé – i teorin. Men hur fungerar det i praktiken? Ett sätt att få svar är att kika på grannlandet Finland, som redan har genomfört en liknande reform. Och där är inte resultatet enbart positivt.

I det senaste numret av Ekonomisk debatt har Iida Häkkinen Skans och Tomas Kosonen utvärderat effekterna av sänkt moms för frisörer och restauranger i Finland. Förhoppningarna var höga, precis som i Sverige. Men i verkligheten har endast en liten del av momssänkningen kommit konsumenterna till del i form av lägre priser. Omkring hälften av frisörföretagen sänkte inte sina priser alls, endast en tredjedel av restaurangerna gjorde det.

Effekten på sysselsättningen är liten, om den alls kan upptäckas.

Värt att notera är att en av rapportförfattarna nu arbetar på det svenska finansdepartementet. Men finansminister Anders Borg viftade bort oenigheten i det egna departementet med en sval kommentar: Vi gör olika bedömningar.

I det här läget är det förstås omöjligt för finansministern att backa från regeringens beslut. Politik är det möjligas konst.

Och regeringen har två viktiga skäl att sänka krogmomsen:

Centerpartiet behöver ett ökat stöd i opinionen - och dessutom är det en reform som regeringen sannolikt kan få igenom i riksdagen.

Men det kommer att krävas fler och mer omfattande åtgärder för att mota konjunktursvackan – till exempel lägre arbetsgivaravgifter och större satsningar på järnvägar och annan infrastruktur. Den sänkta krogmomsen lär inte bli den stora jobbskapande åtgärd som regeringen hoppas.

Karin Rebas, GD

Mer läsning

Annons