Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet?

Annons

På torsdagseftermiddagen avslog Vänersborgs tingsrätt Saabs begäran om företagsrekonstruktion.

Saab är ett av många svenska exempel på hur enskilda företag kan lägga grunden för ett samhälles långvariga gemenskap och framgång – men också hur en dominerande arbetsgivare kan göra lokalsamhället sårbart.

I boken Primary Colors, filmatiserad med John Travolta i rollen som Clintonlik presidentkandidat, sammanfattas Trollhättans och liknande orters problem. Presidentkandidaten är inbjuden att tala för en grupp arbetslösa före detta industriarbetare. För en häpen publik, van vid inställsamma kandidater, förklarar han att ingen politiker kan ge dem jobben tillbaka. ”Kroppsarbetet kommer att flytta dit där kroppsarbete är billigt, och det är inte här”.

Svenska bilar blir dyra därför att svenska löntagare vill ha, internationellt sett, mycket höga löner. Och när de svenska löntagarna ska köpa bil föredrar de mer prisvärda alternativ, byggda i länder med lägre löneläge.

Vi befinner oss med största sannolikhet i sagan Saabs sista kapitel.

Det är tragiskt för Trollhättan, och det kommer att bli tragiskt för många orter med samma struktur som Trollhättan. Men ingen svensk politiker kan ge oss de här jobben åter.

Mer läsning

Annons