Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms-stopp

Annons

Det kan tyckas att förståndet ska vara nog i vissa frågor. Till exempel framstår det som rätt osmart att sms:a samtidigt som man kör bil.

Men alldeles uppenbart går det inte att förlita sig på människors goda omdöme.

Svenska Motormännen uppskattar att mobilpratande orsakar uppemot 20 dödsolyckor varje år. Tillsammans med oroväckande statistik om att var tredje bilist skickar eller läser sms samtidigt som de kör bil, är det tydligt att något måste göras åt såväl attityder som den luddigt skrivna lagen. Idag kan nämligen en person bli fälld för vårdslöshet i trafik om han eller hon uppträtt trafikfarligt på grund av mobilanvändning, men i praktiken är det svårt att komma åt. Förra året friade HD en bussförare som pratat i mobil och antecknat medan han körde. Det var olämpligt men inte olagligt ansåg HD.

Vägverket har länge vädjat om att lagen ska ses över så att den blir tydligare och får en mer direkt skrivning. De flesta europeiska länder har tuffare lagar än Sverige på området, men regeringen har motsatt sig ett förbud. Men nu verkar det som om regeringen får ge sig. Det finns en majoritet i riksdagen för att förbjuda sms:ande vid bilkörning och att införa krav på så kallad handsfree för att få prata i mobilen samtidigt som man kör.

De borgerliga partierna har kompromissat med Socialdemokraterna om ett krav på regeringen att återkomma med ett förtydligande och en skärpning av lagstiftningen.

Det var på tiden.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons