Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka om snurrigt

/

Att politiker och tjänstemän inom den offentliga sektorn åker iväg på studieresor inom landet eller utomlands behöver inte vara något dåligt, tvärtom.

Annons

Däremot är det ett problem att de som betalar för resorna – skattebetalarna – sällan får veta vad utgiften lett till.

För några år sedan åkte elva enhetschefter från kultur- och fritidsförvaltningen till Island för att bland annat studera hur islänningarna sköter bad, konst och bibliotek. Har Gävleborna fått någon konkret nytta av den resan? Eller hur var det med halvmiljonerkronorsresan till Toronto som landstingsstyrelsen i Gävleborg gjorde, gav den något mer än irriterade skattebetalare?

På senare tid är det de numera ökända resorna till USA, bland annat till Disney World, som fått uppmärksamhet. Kommunalrådet Carina Blank, S, åkte tillsammans med kommunledningskontorets chef Helén Åleskog och Furuviksparkens VD Tom Widorson dit. För vi vet ju alla hur mycket gemensamt Furuviksparken har med Disney World.

Men resan har inte bara väckt skattebetalarnas ilska.

När kommunrevisorerna granskade resorna väcktes frågor om vem som egentligen betalat. Blank och Åleskog hävdade att det var kommunala Furuvik Fastigheter AB som åkt, i så fall vore det ju ”bara” skattebetalarna som stått för notan. Men det visade sig att det var det hundraprocentigt privatägda Furuviksparken som stod för alla kostnader. Först nyligen, när revisorerna vänt sig till kommunstyrelsen för att få svar, skickade Furuviksparken reseräkningar till fastighetsbolaget.

Revisorerna slår i sin slutrapport fast att kommunledningen i Gävle lät sig mutas när de åkte till Disney World på Furuviksparkens bekostnad. Carina Blank håller inte med. Och inte har hon lust att kommentera revisionsrapporten heller utan hänvisar till att kommunledningen kommer att skriva ett svar till revisorerna. Ynkligt, nog förtjänar Gävleborna bättre svar än så?

Slutrapporten från revisorerna innehåller också nya anklagelser om jäv. Lägg till detta de komplicerade turerna med kommunens avskrivning av aktieägartillskottet till Furuvik så blir turerna kring Furuviksparken just nu lika snurriga som i någon av parkens karuseller.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons