Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart ett museiföremål

Annons

I Trollhättans kommun diskuterar man nu hur Saabmuseet ska kunna räddas.

Museet innehåller värdefulla gamla rariteter som ur-Saaben från 1947. Dessutom är museet förstås viktigt ur ett industrihistoriskt perspektiv, hur stor betydelse har inte Saab haft för bygden!

”Det finns ett starkt intresse i stan att rädda museet om det värsta skulle hända”, säger ordföranden för kommunstyrelsen, Paul Åkerlund, S. (Han var tidigare ordförande för Metallklubben på Saab).

Att kommunledningen diskuterar frågan är inte så konstigt. Detta kan vara den sista veckan för Saab Automobile.

Sedan länge har spekulationerna kring Saab varit när företaget går i konkurs. Inte om. Men Saab har om och om igen lyckats undanvärja konkurshotet. För en tid sedan kom företaget överens med missnöjda underleverantörer och konkursbegäran drogs tillbaka.

Nu är läget blytungt. De cirka 3 400 anställda vid Saab har ännu inte sett till någon augustilön. Rykten florerar om att företaget har pengar på väg in för att betala ut lönerna, men ingen från företaget vill bekräfta det.

I dag tisdag, kommer IF Metalls förbundsledning att hålla ett möte. Där kan det fattas beslut om att facket begär Saab i konkurs. Tidsfristen från fackförbundet har löpt ut och under den här veckan löper även fristen ut för övriga fackförbund.

Trollhättans kommun gör klokt i att fundera över hur museet ska räddas. Det kan snart vara det enda som finns kvar av Saab på orten.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons