Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snippaboken på Brynässkolan

Annons

Den diskussion som uppstod på Brynässkolan om informationsboken ”Lilla Snippaboken”, som GD skrev om i tisdags, är relevant. Några föräldrar på skolan tycker att det är fel att boken finns på skolans bibliotek. Undersökningar har visat att ungdomar tycker att de får för lite, och för dålig, sexundervisning. Informativa, allsidiga och faktabaserade böcker i skolbiblioteken är därför ett mycket viktigt komplement. Men på Brynässkolan går barn i årskurs 1-5, alltså 7- till 11-åringar. Är en informationsbok om snippor för avancerad för så pass små barn?

Knappast för de större av dem, som enligt läroplanen faktiskt ska undervisas i sådant som ”Lilla Snippaboken” tar upp.

Boken är utförlig, men inte ”farlig”. Den tar inte ställning till om sex är ”bra” eller ”dåligt”. Den uppmanar varken till sexuell aktivitet eller till sexuell avhållsamhet. Inte heller ärm den på något sätt pornografisk. Och den är frivillig att låna – låt vara att även sjuåringar kan göra det utan föräldrarnas kontroll.

Det hela måste nog anses vara OK, trots allt, men det är bra att föräldrarna tagit upp detta till diskussion, för sexualundervisning är ett ämne som det är särskilt viktigt att det förs ett öppet samtal om.

Mer läsning

Annons