Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportpappor och modemammor

Det har av begripliga skäl talats en del om idrottspappor på senaste tiden.

Annons

Uppgifterna (det råder dock viss oklarhet om vad som egentligen hänt) om att en pappa ska ha låtit sin son stå ute i kylan för att han spelat så dåligt att han enligt pappan gott kunde gå hem, satte upprörda känslor i svallning. Att så många reagerar är positivt, det visar att människor inte tycker att det är okej att sätta absurda krav på sina barn och många har nog någon gång reagerat på den där mamman eller pappan som står vid sidan av fotbollsplanen och vrålar som en dåre. Sport ska ju vara roligt.

Men ”överambitiösa” föräldrar finns inte bara inom sporten. TV 3 visar just nu en dokusåpa, ”Mammor & minimodeller” där mammor som ser sina döttrar som barbiedockor att sminka, kamma och klä av och på, lever ut alla sina modellambitioner via sina barn. Det första avsnittet visades i förrgår och även om man tar med i beräkningen att produktionsbolaget förmodligen klippt i programmet för att lyfta fram kontroverser och även om det vanligtvis är svårt att bilda sig en tydlig uppfattning av ett program efter ett avsnitt, räcker själva idén för att göra alla normala människor förbannade.

Ett antal mammor och deras döttrar, från sju år till nio års ålder, går en modellskola för barn (jo, det finns uppenbarligen sådana). Där syns mamman som rakar sin åttaårings ben så att hon ”ska kunna ha shorts” eller mamman som kallar sin dotter för sitt livsprojekt och ständigt understryker hur viktigt det är att pusha sina barn så att de blir lyckade.

Jag tror säkert att mammorna någonstans vill sina barns bästa och de flesta av oss försöker väl intressera våra barn för aktiviteter som vi tror kan vara bra för dem, som idrott, dans eller musik. Men till aktiviteter som kan vara bra för våra barn hör knappast skönhetstävlingar eller modellskolor. Att fotografera barn på deras egna villkor, som en rolig grej, är knappast skadligt och någon måste ju visa upp barnkläder också. Men här handlar det inte om att någonting sker på barnens villkor. Här görs småflickor till små vuxna och puffas in i en värld där osunda normer om vikt och utseende frodas och där framgång i första hand handlar om att vara snygg, eller att få andra att tycka att man är det.

TV3 motiverar programmet med att man skildrar ett fenomen som redan existerar och att det är bra att fenomenet blir belyst och diskuteras. ”Det är intressant att den här diskussionen har dröjt ända tills nu, trots att vi i många år har omgetts av reklamkampanjer som använder barnmodeller”, säger Fredrik Lundberg, programdirektör på TV3. Det har han förvisso rätt i men han glömmer påpassligt nog det faktum att TV3 i denna påstådda mission för att få till stånd en diskussion utan att generas låter småbarn schavottera tillsammans med sina mammor.

Mer läsning

Annons