Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spricker i ljuset

/
  • Det enklaste vore förstås att ignorera främlingsfientliga partier, men den taktiken kan visa sig vara dålig. Vem trodde så sent som på mitten av 1990-talet – då uniformer fortfarande var vanliga vid Sverigdemokraternas möten – att partiet skulle sitta i riksdagen idag?

Annons

Den rekommenderade taktiken för att motarbeta främlingsfientliga krafter brukar ofta vara att inte ge dem uppmärksamhet, men vi vet ju hur taktiken att nonchalera Sverigedemokraterna fungerade: inte alls. Partiet kom in i riksdagen och på bred front i landets landstings- och kommunfullmäktigeförsamlingar.

Småpartier ska inte få orimligt mycket uppmärksamhet, men när antidemokratika, rasistiska krafter dyker upp måste debatten med dem tas.

Nyligen fick Svenskarnas parti mycket uppmärksamhet på grund av att psykiatrikern Thomas Jackson gått med i partiet. Han var en av de specialister som i den dåvarande s-regeringens utredning slog fast att de apatiska flyktingbarnen simulerade.

Så sent som 2008 hette partiet Nationalsocialistisk front och hade rasbiologi och antisemitism högt upp på agendan men Svenskarnas parti har – liksom många andra inom de högerextremistiska rörelserna – försökt slipa ner de vassaste kanterna i programmet. Taktiken att snygga till partiets fasad har rönt viss framgång. Partiet fick i valet 2010 ett mandat i Grästorps kommunfullmäktige. I en pyttekommun med knappt 6000 invånare innebär det inte någon överväldigande mängd röster, men ändå: ett nazistiskt parti tog för första gången sedan andra världskrigets slut plats i en demokratisk församling i ett nordeuropeiskt land.

Svenskarnas parti har – precis som Sverigedemokraterna som gått från stöveltramp till mingel i politikens finsalonger på bara några år – förstått vad som går att vinna på att snygga till fasaden.

Men den som läser partiprogrammet hittar snabbt hårresande formuleringar. Som att ”endast personer som är genetiskt lika svenskarna skall kunna få medborgarskap i Sverige” eller att ”inga icke-svenskar skall tillåtas att inifrån Sverige sitta på så betydande poster att de kan propagera utifrån en främmande etnisk lojalitet. Svenska massmedier skall ägas och drivas av svenskar så att inte svenska intressen får ge vika för etniskt främmande sådana.”

Svenskarnas parti finns även i vårt område och har sagt att man ska demonstrera i Gävle på första maj. Partiet är aktivt i Norduppland och har bland annat polisanmälts för hets mot folkgrupp på grund av djupt främlingsfientliga utskick som partiet gjort till boende i Marma med anledning av att Migrationsverket öppnat ett flyktingboende på orten. I en intervju med Arbetarbladet vägrar partiets lokala representant att ta ställning mot nazismen eftersom det enligt honom inte är en relevant fråga.

Det kan tyckas vara det rätta att nonchalera och att låta dessa relativt få mörkermän få agera i det tysta. Men att nonchalera dem kan vara ett stort misstag.

Det som förpassas till mörkret möglar och sprider sig, men i ljuset spricker trollen.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons