Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens stora kaka

Annons

Det brukade heta att statens kaka var liten men trygg. En statlig tjänst gav inga stora förtjänster, men medförde å andra sidan små risker för att få sparken. På statliga toppjobb och toppuppdrag är kakan dock både stor och säker. Om detta påmindes vi nu i veckan, när Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet fick sparken. Eftersom hon har några år kvar på sitt förordnande flyttas hon till en tjänst i regeringskansliet med bibehållen lön.

Att regeringen inte hur som helst kan ge generaldirektörer sparken har sina fördelar. Ett förordnande på ett visst antal år ger generaldirektören ett mått av oberoende gentemot regeringen. Å andra sidan kan tyckas att en mer begränsad fallskärm, exempelvis en årslön, borde räcka för det oberoendet.

Alliansregeringens arbetslinje borde självklart gälla för alla. Kan man försörja sig själv bör man göra det, även om man har suttit tolv år i riksdagen. Och om en generaldirektör missköter sig i sådan utsträckning att regeringen inte längre har förtroende för henne bör hon få gå, inte bara bli omplacerad.

Mer läsning

Annons