Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa kopparstölderna

/
  • Brodins familjegrav pryddes av en välkänd staty av Ida Matton. Den föreställde en fartygsstäv där sorgens genius som en ung kvinna står med ett litet barn. Nu är stenen tom.

Annons

De höga priserna på koppar har gjort att stölder av metallen har blivit allt vanligare på senare år. En snabb slagning bara i Gefle Dagblads arkiv visar på hundratals artiklar och notiser om mer eller mindre kreativa tjuvar i jakt på den begärliga metallen. I dagens Gefle Dagblad berättar ansvariga på skroten i Forsbacka att man hittills i år har blivit av med koppar till ett värde av 700 000 kronor.

Hårt drabbad av stölder är också järnvägen i Sverige där kopparstölderna snarare borde betecknas som sabotage än som stöld då konsekvenserna kan bli långtgående. Kabelstölderna medför nämligen en stor risk för allvarliga elolyckor. Enligt Trafikverket kan delar av järnvägsanläggningen bli strömförande när kablar eller jordförbindelser klipps av. Tjuvarna riskerar sitt liv och utsätter även andra för fara då det blir en farlig arbetsplats för dem som ska reparera järnvägen efter stölderna.

Krasst ekonomiskt är kopparstölderna dessutom ofattbart kostsamma. Avklippna och stulna kopparkablar orsakar stora avbrott i järnvägstrafiken.

Trafikverkets kostnader för reparationer, investeringar i ny koppar, arbete och extra bevakning kostade 120 miljoner kronor extra under 2011. Sammanlagt beräknas kopparstölderna som drabbar järnvägen kosta samhället hisnande en halv miljard kronor årligen!

Tjuvarna hittar ständigt nya ställen att komma över koppar och i Gävle, liksom på många andra håll i landet, har kyrkor och kyrkogårdar blivit populära jaktmarker för tjuvarna. För fjärde gången på kort tid har kopparföremål stulits från kyrkogårdarna i Gävle. Det har bland annat rört sig om stuprör i koppar och koppartak från en kulturmärkt grav (någon eller några gick in i graven och klippte bort innertaket i koppar, gravskändning med andra ord). Den här gången har tjuvarna stulit flera kopparskulpturer av den kända Gävlekonstnären Ida Matton.

Alla stölder går inte att mäta i pengar, den här gången rör det sig om oersättliga föremål och om tjuvarna inte hittas snabbt är risken tyvärr stor att skulpturerna säljs och smälts ner.

Kopparstölderna har blivit ett sådant samhällsproblem att det krävs åtgärder på flera plan.

Polisen måste självklart bli bättre på att lösa stölderna men det krävs också att handeln med stulen koppar försvåras. Det är uppenbart att det i dag är alltför enkelt att göra sig av med stöldgodset till mindre nogräknade uppköpare.

Ett lagförslag från regeringen är just nu ute på remiss om att köparen av koppar ska stå för momsen, så kallad omvänd moms. Det skulle kunna förhindra oseriösa skrothandlare från att köpa upp stulen koppar. Går förslaget igenom ska det gälla från den 1 januari 2013. En hel del koppar säljs utomlands och ett lagskärpning kommer inte att lösa alla problem med kopparstölder. Men det är i alla fall en bra början.

Mer läsning

Annons