Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor symbolisk betydelse

/

Annons

När Sandviks vd Olof Faxander vid en presskonferens i Sandviken på fredagen presenterade en ny strategi för företaget var det i termer om maximalt värdeskapande, tillväxt, lönsamhet, stärka attraktiva marknader och segment och aktiv styrning.

Organisationen ska delas upp på fem affärsområden istället för tre men några stora neddragningar är det inte fråga om och några varsel har inte lagts.

Att företaget står inför stora förändringar är dock helt klart. Huvuddelen av de Sandvikanställda i Sandviken jobbar inom Sandvik Materials Technology (SMT), ett affärsområde som måste få bättre lönsamhet inom ett par år. Annars hotar försäljning och en osäker framtid för verksamheten i Sandviken.

”Den frågan är inte aktuell i dagsläget”, hävdade Faxander på presskonferensen men han skulle knappast ha nämnt det om det inte vore sannolikt att så kan ske.

På den alltid så lättskrämda, eller lättstimulerade, börsen hoppade kursen för aktien genast uppåt efter Sandviks besked.

Utanför den begränsade värld som börsen utgör var det dock inte rapporter om framtida segment som blev den stora nyheten.

När GD i vintras publicerade en intervju med Sandviks nye VD Olof Faxander gjorde han klart att han inte tänkte bosätta sig i Sandviken, endast bo där i veckorna. Familjen och hemmet finns i Stockholm, slog han fast.

Det var en första signal om att Sandviks chefer i framtiden inte kommer att bo i Sandviken, något som tidigare varit ett krav vid chefsrektyteringar. På fredagen kom bekräftelsen. Huvudkontoret flyttas från Sandviken till Stockholm.

Det är en bitter brygd för sandviksborna att svälja.

Sandvik är länets största företag och har varit världsledande inom sitt område under många år och har med sin forskningsinriktning haft stor betydelse för länet. Att inte bara fabriken utan även dess ledning funnits på plats i Sandviken har haft stor betydelse för Sandvikens intellektuella och kulturella liv. Sandvik = Sandviken. Sandviken = Sandvik.

När cheferna för Sandvik har möten, träffar kunder eller pratar med massmedia sker det fortsättningsvis med Stockholm som bakgrund, inte Sandviken. Även om flytten har relativt liten formell betydelse för arbetstillfällen i Sandviken (50 personer försvinner i och med flytten) så är den symboliska betydelsen desto större.

I framtiden kommer företaget ledning inte att känna någon personlig koppling till Sandviken eller till Gästrikland. Sandviks fabrik i Sandviken blir en produktionsenhet bland alla andra.

Det känns som om historia skrevs i Sandviken igår.

Göran Fredrik Göransson bildade bolaget 1862. Nästa år planeras ett stort 150-årsjubileum. Måtte det bli i Sandviken och inte med snittar och bubbel på huvudkontoret i Stockholm.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons