Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridsplan till salu

Annons

Thailand, Sydafrika – och Schweiz? Listan med länder som köper JAS 39 Gripen är på väg att kompletteras med ett neutralt alpland i Europas mitt.

På onsdagen meddelade schweiziska förbundsrådet att Schweiz köper 22 Gripenplan. Och även om den inhemska politiska oppositionen vill stoppa affären med en folkomröstning, är beskedet en välkommen framgång för ett ifrågasatt prestigeprojekt.

Länderna som har avböjt att köpa Gripen är fler än antalet som gått vidare till avslut. Om man bortser från några mindre leasingavtal i Centraleuropa har de flesta kontraktsförslagen med potentiella kunder förblivit osignerade.

Prestationer kräver motprestationer och Sverige är en småspelare i storpolitiken. Hittills har JAS-projektets 204 flygplan kostat skattebetalarna 120 miljarder kronor. Valutan för pengarna bör jämföras med Botniabanans 15 miljarder – eller Öresundsbrons 20 miljarder.

Beskedet ifrån Bern möjliggör för riksdagen att fatta beslut om en vidareutveckling av tio så kallade Super-JAS. Om Gripen ska vara en del av Sveriges luftförsvar efter 2040 krävs dock fortsatta uppdateringar i mångmiljardklassen. Så länge politisk enighet saknas på hemmaplan, lär JAS förbli svårsåld.

Mer läsning

Annons