Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier ska löna sig

/
  • Att bli sjuksköterska kräver tre års universitetsstudier. Men tyvärr är det ett yrke där studier lönar sig dåligt.

Annons

Sjuksköterskeutbildningen är tre år och ges på universitetsnivå. Kriterierna för att komma in är grundläggande behörighet från gymnasiet. Därtill krävs särskild behörighet i ämnen som naturkunskap, biologi och samhällskunskap. Kraven är höga eftersom sjuksköterskan har ett samhällsbärande yrke.

I debatten om sjuksköterskelönerna i landstinget kan man konstatera att ingångslönen för en sjuksköterska ligger på 20 000-22 000 kronor i månaden. Även om Landstinget Gävleborg nu lägger sig i den högre delen av spannet så handlar det inte om några rekordlöner.

Möjligheterna att göra lönekarriär inom den offentliga vården är också begränsade. Månadslöner på 25 000-27 000 kronor efter decennier i yrket är inte ovanliga. Förra året var medellönen för en landstingsanställd sjuksköterska 26 384 kronor.

Vidareutbildning är heller ingen garanti för högre lön. Sjuksköterskan som vill plugga vidare till anestesisjuksköterska, vilket innebär ytterligare ett års studier, är inte garanterad ett lönelyft efter specialiseringen.

Ingångslönen för en anestesisjuksköterska är lägre än lönen för en sjuksköterska med tio år i yrket. Sjuksköterskan, som väljer att läsa in ytterligare kompetens, kan alltså få en ännu sämre lön när han eller hon är färdig med specialistutbildningen.

Man kan dra flera lärdomar av detta: Individen som vill kombinera jobb i offentlig sektor med en hög lön bör inte bli sjuksköterska. Arbetsmarknaden präglas av för sammanpressade löner. Anställda som anstränger sig extra blir sällan belönade.

I förra veckan föreslog Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Annika Qarlsson, att personer som har svårt att få jobb – läs ungdomar och utrikes födda – bör gå med på 20- till 25-procentliga lönesänkningar. Därmed går centern betydligt längre än Folkpartiet, som bara vill prova särskilda ungdomsavtal med lägre lön i kommuner och landsting.

Centerns förslag är uppseendeväckande. Dels för att man bortser från att lönebildningen sköts av parterna, dels för att Qarlsson säger att sjuksköterskor som kräver 24 000 kronor i ingångslön inte ska vara oroliga. Centerns förslag gäller de som är lågutbildade. Därmed öppnar Qarlsson för en låglönemarknad med begränsade möjligheter att påverka sin ekonomi till det bättre.

Det förhållningssättet till relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare gör att centern borde hålla sig till frågor som rör enmansföretag. Den ökade flexibilitet som behövs på den svenska arbetsmarknaden bör inte införas på särskilda yrkesgruppers bekostnad.

Lars Kriss, GD

Mer läsning

Annons