Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supportrar har ansvar

Annons

I och med att allsvenskan drog igång i helgen var det också nypremiär för den återkommande läktarvåldsdebatten. På ena planhalvan finns de som vill skapa en lugn, familjär stämning på arenorna. På den andra finns supportrar som tycker att ett visst mått av aggressioner tillhör läktarkulturen.

Den här gången inleddes diskussionen av Stockholms länspolismästare Carin Götblad, som i en debattartikel i Dagens Nyheter lade fram flera förslag för att stävja läktarvåldet.

”Många skräms från att gå på fotboll. I stället för glada familjefester är det tillställningar där skrämda barn ber sina föräldrar att få gå hem. Men de högljudda så kallade risksupportrarna trivs”, skriver Göthblad.

Hon vill bland annat att klubbarna och arrangörerna ska få större möjligheter att föra register över personer som missköter sig och har tillträdesförbud. Längsta tiden för ett tillträdesförbud ska höjas från ett till tre år – och en stökig supporter som inte sköter sig under fotbollsmatcherna ska även kunna portas från liknande tillställningar, som ishockey.

Alla evenemang behöver förstås inte vara barntillvända. Men de starka känslorna kring sporten gör att fotbollskulturen ibland går över styr.

Förslag om att porta huliganer betraktas av vissa supportrar som ett hot mot hela sporten. Men polisen kan knappast stå overksam inför huliganismen, som påverkar både stora och små klubbar. När TV4:s Kalla Fakta i höstas granskade fotbollen visade det sig till exempel att nästan var femte spelare i allsvenskan hade känt sig hotad eller trakasserad utanför planen.

Fler borde begripa att en alltför rå, aggressiv stämning inne på läktarna kan ha ett samband med hat och våld utanför arenorna.

En positiv stämning kommer inte av sig självt – utan måste erövras, match efter match.

Karin Rebas

Mer läsning

Annons