Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot änkorna

Vi står nu mitt i helgerna till glädje för de flesta men till förtret för många. Inte minst för Skolverket som inte fattat någonting av att det här med traditioner också har med kristna tradtioner att göra.

Annons

Olof Skötkonung döptes omkring år 1000 i Husaby källa och sedan dess har Sverige karaktäriserats som ett kristet land. En skolavslutning med kristna inslag är verkligen ingenting att gå i taket för.

Vad jag skulle önska mig är att kyrkan inte vore så mesig. Allting planas ut, kyrkorummet ställs till förfogande men kyrkans folk närmast ursäktar att de finns till.

Så är det inte hos oss. Vi firar jul så det så det sprakar om det för vi har ännu små barn – barnbarn – i familjen och det är en av årets allra finaste stunder att ha barn och barnbarn och runt sig i vår nyktra, ombonade tillvaro. Vi delar på helgen så gott det går men visst är det kvinnorna som drar det tunga lasset.

Av tradition har kvinnorna skött det mesta i hemmen. Så är det fortfarande allt prat om annat till trots. Det finns förstås män som tagit till sig en modernare syn men beklagligt många ser nog sina kvinnor som litet av tjänsteandar.

Det här har fått mycket beklagliga konsekvenser vad gäller pensionerna, det vill säga kvinnornas ekonomiska läge på äldre dagar.

Jag har skrivit om det förr men gör det ännu en gång för jag tycker att detta är en av de största kollektiv skandalerna i Sverige i modern tid.

Änkor över 75 år är sämst ställda. Det ger inga sötebrödsdagar med pensioner på runt 10 000 kronor i månaden.

Änkor och frånskilda i den yngsta pensionärsgruppen , 65 till 69 år, har också låga pensioner, genomsnittligt 13 000 – 14 100 kronor i månaden före skatt, många naturligtvis avsevärt mindre. Rikssnittet för alla pensioner – allmän pension – är omkring 11 000 kronor.

De som dag är äldre änkor uppmanades då de var unga av samhället i sin helhet att vara hemmakvinnor. Barnen skulle fostras, barnomsorg att tala om fanns inte, medierna vimlade av reportage om duktiga husmödrar.

Allting var inriktat på familjer med fadern som inkomsttagare och mamman som – lägre utbildad – den som skötte all markservice. Om kvinnan hade någon egen inkomst sedan barnen vuxit upp så var det främst för att fylla ut hushållskassan och deltid dög gärna. Undantag fanns förstås.

När man nu läser om detta i dag är det vämjeligt.

Så en dag ändrades situationen. Kvinnorna från den tiden fanns kvar men deras pensioner som skulle bygga på inkomst fanns inte. Och där är de kvar ännu i dag! Det är skandal. Samhället lurade i dem att de gjorde en stor insats i hemmen men ingen såg utvecklingen utan alla övergav dem.

Samhället flödar av pengar, vissa grupper rullar sig i sedlar och förmåner och vissa personer stoppar i sig löner och pensioner som de verkligen inte kan ha gjort sig förtjänta av. Avgångsvederlag, mångåriga löner när chefer fått sparken, svarta löner och så vidare visar ännu mera på de gamla änkornas dåliga läge. Det finns i landet

1,8 miljoner pensionärer varav en stor del är äldre kvinnor.

2013 höjs de allmänna pensionerna med i runda tal fyra procent. 2014 sjunker de igen. Det går i vågor men många lämnas kvar i en ständig vågdal. Det är skamligt.

TORD BERGKVIST

Krönikör

tord.bergkvist@bredband.net

Mer läsning

Annons