Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om...

/
  • Tio år efter Fadimes död är kunskapen om hedersförtyck bättre men mycket finns att göra. Att kämpa mot hedersförtrycket är viktigt, något som nu även Sverigedemokraternas kvinnoförbund har uppmärksammat. Men det finns all anledning att kritiskt granska SD-kvinnornas kampanj och film ”Tänk om”.

Sverigedemokraternas kvinnoförbund, SD-kvinnor, lanserade på internationella kvinnodagen en kampanj mot hedersproblematik.

Annons

Bland annat har förbundet släppt en film på Youtube som heter ”Tänk om”. Den en och en halv minut långa filmen visar en våldsam scen där en ung kvinna med utländskt ursprung utsätts för en grov misshandel. Samtidigt läser en kvinnoröst en text på rim. Denna kampanj hyllar Therese Borg, vice ordförande i SD-kvinnor, på GD:s debattsida idag.

Kampen mot hedersförtrycket är viktigt.

Trots att mordet på Fadime för tio år sedan öppnade svenskarnas ögon för fenomenet och trots att mycket har hänt vad gäller myndigheters arbete mot hedersförtrycket så finns mycket kvar att göra. Fortfarande riskerar tusentals flickor att utsättas för våld inom familjen och pojkar pressas till att kontrollera sina kvinnliga släktingar. Och även idag, drygt tio år efter Fadimes död, blir vi med jämna mellanrum påminda om att hedersmord fortfarande sker. Enligt Ungdomsstyrelsen kan cirka 70 000 unga män och kvinnor mellan 16 och 25 år inte själva välja vilka de gifter sig med.

Det borde kanske vara positivt att frågan får uppmärksamhet, oavsett från vilket håll den kommer.

Men det finns skäl att kritiskt granska kampanjen ”Tänk om”.

Tänk om den inte alls har för avsikt att belysa ett samhällsproblem för de utsattas skull utan om det i själva verket handlar om att använda sig av ett mycket allvarligt problem för att öka stödet för den egna politiken?

SD-kvinnor hävdar att syftet var att skapa debatt och trycker på att de ser problem som andra politiker förnekar. På SD-kvinnors hemsida påstås att det tycks finnas en utbredd ”ovilja att prata öppet om problematiken”.

Andemeningen är att alla dessa PK-politiker och PK-media (populära SD-uttryck) vägrar ta i hedersproblematiken på grund av att de vägrar inse att det är massinvandringen (ett annat populärt SD-uttryck) som orsakat problemen.

”Tänk om feghet är det som inger respekt, i en tävlan att vara politiskt korrekt? Tänk om de hyllar ALLT från andra länder, har de då inte blod, på sina egna händer?”, som rösten i filmklippet mässar.

En provokation i form av exempelvis en film eller en affisch kan vara effektfullt om den är en del i en kampanj där det presenteras bakgrundsmaterial och analys.

Den biten hoppar SD-kvinnor över.

De föreslår lagstiftning mot tvångsgifte (något regeringen just nu utreder) och att minst 50 miljoner kronor ska satsas på att stärka befintliga åtgärdsprogram och på forskning. Pengarna ska tas från ”genusforskning och från de statligt finansierade jämställdhetsprojekt som inte uppvisar någon reell inverkan på den faktiska jämställdheten i samhället”.

Men någon bakgrund till hedersproblematikens orsaker ges inte.

Precis som i den valfilm som partiet tog fram 2010 – där burkaklädda kvinnor (de kvinnor de nu säger sig försvara) med barnvagnar jagade en pensionär med rullator och budskapet var ”invandringsbroms före pensionsbroms” – är demonisering och skrämselpropaganda det enda man bjuder på.

För Sverigedemokraterna är förenklingar ett medel och polarisering målet.

Det är ”Tänk om” ytterligare ett exempel på.

Mer läsning

Annons