Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfället gör tjuven

/
  • De politiska ungdomsförbundens kassörer är ofta oerfarna, mycket unga och förfogar över stora pengar utan någon kontroll att tala om. Det är inte konstigt att representanter för förbunden med jämna mellarum ertappas med att ha förskingrat pengar.

Två medlemmar av Moderata ungdomsförbundet, muf, och Moderaterna i Gävle anklagas för att ha förskingrat pengar från såväl MUF-distriktet som Gävleklubben.

Annons

Sammanlagt rör det sig om 120 000 kronor, pengar som de bland annat ska ha använt för att betala sina egna hyror. De båda har fått lämna sina uppdrag inom partiet och ungdomsförbundet. Moderaterna har hittills valt att inte polisanmäla men polisen har nu valt att agera på de uppgifter som avslöjats av Gefle Dagblad.

Det finns gott om liknande fall runt om i landet och genom en enkel slagning i Gefle Dagblads arkiv går det att få fram flera liknande händelser här under senare år.

För drygt tre år sedan dömdes en tidigare kassör i centerns ungdomsförbunds Gävleavdelning till två års fängelse. Han dömdes för att vid nio tillfällen fört över runt 160 000 kronor från ungdomsförbundets konto till sitt eget. I rätten förklarade den då 31-årige mannen att han ville flytta utomlands och att ungdomsförbundets pengar fanns inom räckhåll eftersom han hade ensam dispositionsrätt av kontona. Ingen frågade heller efter någon ekonomisk redovisning på flera år!

För ett par år sedan avslöjades att en knappt mer än tonårig flicka inom CUF flyttat omkring 90 000 kronor från föreningens konto till sitt.

I början av 2000-talet dömdes en då 27-årig man i Gävle för att ha förskingrat omkring 150 000 kronor från det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, i Gävleborg och SSU Gävle. Han var kassör och började nalla ur kassan.

Samtliga fall har en sak gemensam: tillfället gör tjuven.

Föreningar runt om i Sverige är fulla av amatörkassörer. I de politiska ungdomsförbunden är kassörerna oftast inte bara dåligt utbildade utan dessutom unga, ibland inte ens myndiga. De politiska ungdomsförbunden får dessutom rejäla bidrag. Moderata ungdomsförbundets Gävleavdelning fick till exempel förra året 152 744 kronor i bidrag från Gävle kommun. Lägg till detta att kraven på föreningarna är ringa. Det finns ingen överordnad kontroll och man använder sig av lekmannarevisorer.

Om ungdomsförbunden överhuvudtaget ska förfoga över sådana stora summor pengar måste kontrollen bli bättre av hur ekonomin sköts och moderpartierna måste bli bättre på att hjälpa sina ungdomsförbund och dess företrädare.

Som det ser ut nu förses ungdomsförbundens representanter med en jättelik syltburk som det kan vara svårt att hålla fingrarna ur.

Mer läsning

Annons