Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikböterna behöver inte betalas

Personer i Gävle som krävts på tusen kronor för att de kört på befintliga gator bör inte betala om man inte visar dem ett korrekt fattat beslut om avstängning.

Annons

Medborgarna ska följa lag, men det ska också Gävles kommunalråd och tjänstemän göra. Olagligt uppsatta skyltar gäller inte.

Kommunala besluts innebörd ska framgå av protokoll som anger tidpunkt och närvarande personer, inklusive eventuella reservationer. Medborgare har sedan rätt att överklaga.

I stället fattades beslutet enväldigt av trafikchefen Helena Werre. Knappast ett olycksfall i arbetet, alltså att hon är ovetande om befogenheter, för agerandet är i linje med ett allt tydligare mönster i kommunen. Efter 93 år vid makten tycks ett parti mena att det i symbios med tjänstemän kan bestämma själva utan att berätta för andra. I kommuner med maktskiften hinner sådan maktarrogans inte uppstå.

Werre säger att hon fattade beslutet och visste att de socialdemokratiska kommunalråden ville att hon skulle stänga av gatorna. Men enskilda kommunalråd har inte sådan makt, däremot kan de lägga förslag i kommunstyrelsen. Nu sägs att de rivit upp Werres beslut. Muntligt igen?

I boken Ämbetsmannaväldet skrev jag 2002 om allt värre tjänstemannamakt i stat, kommuner och landsting. Jag satt då i en kommunal nämnd i Gävle och såg att det fanns två beslutsstrukturer. En formell med protokoll och ansvarsområden för respektive nämnd. Men bakom kulisserna fanns en muntlig orderväg till nämndens kansli om att kommunalrådet eller kommunledningskontoret redan avgjort ärendena i fråga.

Inför valet 2006 gick en nämndordförande och en förvaltningschef ut i gemensam broschyr om Stortorget och angav att de också var överens framöver, alltså oavsett valutgången. Tjänstemannen blev sedan befordrad.

När kommunstyrelsens ordförande och Gävles kommunjurist fick gratisresor till Disneyworld i Florida hävdade de att det inte var en muta från Furuviksparken utan att resan beslutats av fastighetsbolaget i Furuvik där de själva satt i styrelsen.

Visst, men visa då protokollet. USA-resor bestäms väl inte muntligt. Vem attesterade då pengarna kom från parken? Det är en orimlig kultur av slapphet och muntliga oredovisade beslut, med kommunjuristen insyltad.

Socialdemokraterna vill bygga pensionärsbostäder i Klockgjutarparken. Kommunalrådet Per Johansson säger att då ska det också bli en upprustad lekplats.

Kan han besluta det? Det finns ju en nämnd som har ansvar för bland annat lekplatser. Har den behandlat ärendet? Behov vid olika lekplatser måste väl vägas mot varandra. Bedöms alla lekplatser utifrån pensionärsbostäder?

Hans Lindblad

krönikör

Mer läsning

Annons