Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tramsigt om nya slantarna

Riksbanken presenterade igår framtidens mynt som införs 2016.

Annons

Temat är Sol, vind och vatten och bland nyheterna märks bland annat att femkronan blir i guld och att en kopparpeng ska ersätta dagens silvriga enkrona.

Liksom tidigare kan kungens ansikte eller monogram beskådas på mynten och just detta har föga överraskande fått Republikanska föreningen med ordföranden Peter Althin i spetsen att reagera.

”Monarkin är en rest från en fördemokratisk tid och många vill avskaffa den. Motiven på mynten borde vara något som symboliserar hela landet”, säger han.

Det är inte första gången som Republikanska föreningen retar upp sig på just vilka personer som pryder sedlar och mynt.

För ett par år sedan skrev föreningen ett öppet brev till riksbanksfullmäktige då man krävde att alla kungliga symboler på sedlar och mynt tas bort. Skogens konung skulle göra sig bättre på pengarna än vad Gustav Vasa eller nuvarande kungen gör, skrev föreningen då.

Oavsett vad man tycker om det så har vi monarki i Sverige och att landets statschef avbildas på mynt och sedlar är därför inte särskilt konstigt.

Visst kan man önska att monarkin förpassas till historieböckerna. Monarki går inte ihop med demokrati och statschefen borde tillsättas efter demokratiska principer istället för att ärva sitt ämbete.

Men den verkliga diskussionen om monarkin som förlegat statsskick lyser oftast med sin frånvaro. Istället lägger sig såväl rojalister som republikaner på en beklämmande tramsig nivå.

Som att gnälla om vem som pryder våra mynt till exempel.

Mer läsning

Annons