Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transport på avvägar

/
  • Det är såväl kontraproduktivt som principiellt fel av Transport att utesluta sverigedemokrater ur förbundet.

Annons

Transportarbetarförbundet har satt i system att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater.

Sedan 2006 har ett tiotal medlemmar knuffats ut. Nu har en av dessa personer stämt förbundet och saken ska prövas i tingsrätten.

På Transports hemsida redogörs ingående för skälet till uteslutningarna – eller egentligen till varför Sverigedemokraternas värdegrund är oförenlig med Transports. Faktiskt är det en ganska god redogörelse för den princip Sverigedemokraternas åsikter och politik vilar på: Det finns en nationell gemenskap, mytiskt grundad i en ”nedärvd essens”. Invandring och etnisk mångfald i ett samhälle är ett hot mot nationen.

Det, menar Transport, går helt på tvärs med hur fackförbundet ser på människor och medborgarskap. Och det är förstås alldeles riktigt. Man kan lätt förstå om Transport inte vill ha aktiva sverigedemokrater i sin ledning, till exempel av rena PR-skäl. Men att utesluta personer ur själva organisationen för nationalistiskt färgat politiskt engagemang på annat håll – det är både kontraproduktivt, inkonsekvent och principiellt fel.

Det är kontraproduktivt eftersom det förstärker och faktiskt bekräftar den offerroll som Sverigedemokraterna ofta iklär sig gentemot ”det politiskt korrekta etablissemanget”. Underdog-retoriken skymmer den främlingsfientlighet som ligger högst på partiets agenda. Transportarbetarförbundet skriver på sin hemsida: ”Fackföreningsrörelsens grund är inte vilken folkgrupp man tillhör, utan arbetet och klasstillhörigheten.” Tänk om en betalande medlem inte alls erkänner klass som en meningsfull utgångspunkt, och dessutom framför dessa åsikter som företrädare för ett borgerligt parti i kommun- eller landstingsfullmäktige. Skulle en sådan person uteslutas ur Transport? Förmodligen inte.

Men den viktigaste invändningen mot Transportarbetarförbundets agerande är att alla personer, oavsett politiskt engagemang, har rätt att få fackligt stöd på sin arbetsplats. Vid löneförhandlingar, konflikter och uppsägningar har en partipolitiskt aktiv sverigedemokrat precis samma rätt till och behov av att ha en större organisation i ryggen.

Fackföreningarna är inte politiska partier, där det är nödvändigt med ett minimum av åsiktsgemenskap mellan medlemmarna.

Det är alldeles utmärkt att Transport är på det klara med att medborgarskapet inte bör bygga på etnicitet, och att nationalismen är en aggressiv och konfliktskapande ideologi. Men bästa sättet för ett fackförbund att manifestera åsikten om alla människors lika värde och rättigheter är faktiskt att behandla alla, också sina meningsmotståndare, på samma sätt. Genom att inte utesluta dem.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons