Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsel på jobbet kan inte köpas

/
  • Det är obegripligt svårt att locka hit läkare. Men bonusar är inte rätt sätt.

Landstinget i Gävleborg har stora problem med att rekrytera läkare, inte minst till bristspecialiteter.

Annons

Förra året införde därför landstinget så kallade sign on-bonusar. 300 000 kronor till den läkare som skrev på för ett år, 500 000 kronor för två år. Med bonusen som hjälp har landstinget lyckats rekrytera 14-16 läkare till en total kostnad av cirka fem miljoner kronor.

Billigt, tycker landstingsdirektör Svante Lönnbark som till GD hävdar att bonusen har haft en värde i rekryteringen. Han medger dock att den varit pedagogiskt svår att förklara.

Bonussystemet har fått svidande kritik från många håll.

– Andra landsting har upprörts över vad de anser vara ett illojalt sätt att rekrytera.

– Systemet är kortsiktigt. En läkare som aldrig haft för avsikt att stanna kan ändå kassera in en smärre förmögenhet för ett års jobb.

– Fast anställda läkare har upplevt det som orättvist när landstinget gett nya läkare bonusar. Det är en begriplig ilska. En läkare som lojalt jobbat i flera år inom sin specialitet får ingen bonus medan den som skriver på för två ynkans år får en halv miljon extra.

Att bonussystemet varit svårt att förklara beror med andra ord på att det inte går att försvara.

Nu kommer besked om att landstinget har lagt bonussystemet för nyanställda läkare på is. Systemet ska utvärderas och kanske ersättas av andra typer av ”lockbeten”. Det kan exempelvis röra sig om forskningsmöjligheter och anpassad tjänstgöring.

Det var för väl att bonussystemet avskaffas även om det är svårt att förstå hur det någonsin kunde införas. Men vem vet väl alla gånger hur landstingsmajoriteten tänker.

Att landstinget ändå funderar över kortsiktiga lockbeten för att få hit läkare är begripligt, läkarbristen är bitvis monumental och kostnaderna för hyrläkare därmed bland de högsta i hela Sverige. Det är dock med stor oro som jag läser om att landstinget ska komma på nya, fiffiga lockbeten. Det som behövs är ett långsiktigt arbete för att göra landstinget i Gävleborg till en attraktiv arbetsgivare.

Med höga löner, ett stort län nära den så attraktiva mälardalsregionen och en synnerligen pendlingsbar stad som Gävle är det egentligen obegripligt att det är så svårt att locka hit läkare. Men istället för att för enbart förundras över att ingen – trots alla dessa goda förutsättningar – lockas hit gäller det att fundera varför.

Samverkan Gävleborg gjorde tidigare i år en enkätundersökning bland de 200 läkare som valt att avsluta sin tjänst i landstinget de senaste två åren. En majoritet av dem som svarat på enkäten uppgav landstingets personalpolitik och arbetsförhållanden som den främsta orsaken.

54 procent av de tillfrågade uppgav dessutom att de inte skulle kunna tänka sig att rekommendera landstinget som arbetsgivare till andra. Det är allvarliga uppgifter och även om landstingsledningen gjorde sitt bästa för att fnysande avfärda enkäten som tendensiös och oseriös ger den ändå en fingervisning av vad som är landstingets verkliga problem.

Bra lön, bra läge och förmåner. Sådana lockbeten kan vara nog så viktiga vid valet av arbetsplats. Men har arbetsplatsen rykte om sig att vara dålig hjälper de troligen bara marginellt.

Det går inte att köpa trivsel.

Mer läsning

Annons