Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollhättan-Victor

Annons

Iraks informationsminister blev världsberömd under Irakkriget 2003 då han in i det sista envist framträdde i TV och hävdade att den irakiska regimen hade allt under kontroll. Han fick smeknamnet Bagdad Bob och det har blivit ett vedertaget begrepp för att vägra se verkligheten i vitögat.

Trollhättan har sin egen Bagdad Bob i Saabs alltiallo (vd, styrelseordförande etcetera), Viktor Muller. Trollhättan-Victor har under många månader nu vägrat erkänna vidden av Saabs enorma ekonomiska problem. Muller har hela tiden någon ny finansiär ”på gång”, allt han behöver är lite mer tid. Och lite till. Och lite till.

Man får känslan av att han skulle kunna stå i tv och säga att produktionen kommer igång vilken dag som helst samtidigt som kameran visar hur fabriken jämnas med marken i bakgrunden.

Många överraskades av att Saab fick en ny chans till rekonstruktion sedan hovrätten valt att köra över tingsrättsbeslutet om att säga nej. Det blev snart tydligt att rekonstruktionsarbetet inte gick som det var tänkt och rekonstruktören Guy Lofalk begärde för en tid sedan att rekonstruktionen skulle stoppas. I dag tar Vänersborgs tingsrätt beslut i frågan.

Samtidigt som de Saabanställda får vänta på lönen och våndas över sin framtid lever Victor Muller gott på de miljoner han kramar ur företaget för egen del.

Förhoppningsvis är det slutdaltat med honom nu.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons