Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare tag mot tobak

/

Allt färre svenskar röker. Mellan 2004 och 2011 minskade antalet svenska dagligrökare med nästan 300 000 personer. I procent handlar det om en minskning från 16 till 11 procent . Nedgången sker i alla åldersgrupper, bland både män och kvinnor.

Annons

Enligt Folkhälsoinstitutets årliga undersökning finns det bara ett undantag som bekräftar regeln: unga kvinnor.

För bara några år sedan rökte tio procent av de 15-åriga tjejerna. 2009-2010 rökte hela 16 procent i den gruppen.

Anledningarna till att börja röka känns igen från tidigare årskullar – grupptryck, ett önskemål om att höra till rätt klick, att framstå som och umgås med äldre.

Men hur får 15-åringar egentligen tag på cigaretter?

Många butiker kollar fortfarande inte legitimation vid tobaksköp. Dessutom finns föräldrar och äldre vänner som köper ut tobaksvaror till tonåringarna. Och trots att nolltolerans mot rökning ska gälla på landets skolgårdar finns skolor där det i princip är fritt fram att röka.

En ny studie av rökningens skadeverkningar publicerades nyligen i den ansedda tidskriften Lancet. Kvinnor som slutar röka kan förlänga sitt liv med tio år eller mer, var den goda nyheten. Rökningens skadeverkningar är än värre än vi hittills trott, var den mindre goda.

Studien omfattar 1,3 miljoner kvinnor. Hans Gilljam, professor i tobaksprevention på Karolinska institutet, jämför den med studier på män, som visar att även de tjänar ungefär tio år på ett rökstopp. Knepet, för både män och kvinnor, är att sluta i medelåldern. Men än bättre vore naturligtvis att aldrig ens börja röka.

Tobaksprevention är en politiskt laddad fråga. Engagerade politiker har en olycklig tendens att gå över gränsen, att i folkhälsans namn föreslå de mest absurda inskränkningar av individens frihet. En folkpartistisk riksdagsledamot motionerade förra året om rökförbud vid landets alla busshållplatser. Det finns kommunpolitiker som tycker att lärare borde förbjudas att röka – när de rättar prov i det egna hemmet. Sådana skräckexempel riskerar döda diskussionen, också om fullt rimliga åtgärder.

Rökförbud vid en hållplatsstolpe vid landsvägen är skrattretande. Men vore det inte rimligt med rökfria zoner på exempelvis perronger? Och hur kan det komma sig att det fortfarande finns affärer som säljer cigaretter till minderåriga?

Det borde inte vara möjligt för 15-åriga flickor att börja röka i Sverige. Ändå gör allt fler av dem just det. Utvecklingen kan skyllas på bristfälliga informations- eller påverkansinsatser. Men problemet handlar inte bara om efterfrågan, utan lika mycket om tillgång. Fler kontroller, och tuffare påföljder, skulle göra det mindre attraktivt att bryta mot lagen och sälja cigaretter till minderåriga.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons