Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamma liberaler

/
  • Jan Björklund fokuserade i sitt tal bland annat på Somalia och bistånd fick liberala gräsrotsögon att tåras.Foto:scanpix

Annons

Lars Ohly avgår. Maud Olofsson har avgått. Göran Hägglund sitter löst, och stormen kring Håkan Juholt har ännu inte bedarrat. Det politiska landskapet i Sverige förändras snabbt just nu. Men i Folkpartiet ser det lugnare ut. Under partiets landsmöte i helgen i Karlstad återvaldes – som väntat – Jan Björklund till partiledare. Hans tal var var i frisk liberal anda med fokus på fri rörlighet och friare arbetsmarknad, men partiet släpar efter.

I Danmark vanns valet tidigare i höst av en vänsterkoalition med Radikale venstre och Enhedslistan som stödpartier till Socialdemokraterna. Dessa småpartier har genom åren utmärkt sig genom ett kompakt motstånd mot Dansk Folkepartis främlingsfientlighet. Trenden i Europa är annars den motsatta; stödet för nationalistiska och högerpopulistiska partier ökar.

Under Folkpartiets landsmöte framgick att man generellt väljer Radikale venstres väg, ett litet socialliberalt världsförbättrarparti. Samtidigt får de liberala principerna stryka på foten i fråga om exempelvis EU:s datalagringsdirektiv, som landsmötet röstade för. Jan Björklund inledde sitt tal med att prata om Somalia och bistånd – ett fokus på klassiska FP-frågor, kända från såväl Ahlmarks som Westerbergs och Maria Leissners tid. Kanske ligger det rätt i tiden. Åtminstone får det folkpartistiska gräsrotsögon att tåras.

Den allmänna bilden av Folkpartiet har annars varit den motsatta de senaste åren. Från det föreslagna språktestet 2002, via övergångsreglerna 2004 till medborgarkursen som röstades ned på landsmötet 2009. Anklagelserna om att FP fiskar i grumliga vatten har haglat tätt. Många har glömt att Lars Leijonborg parallellt med förslaget om språktest även propagerade för fri arbetskraftsinvandring.

Medan Moderaterna förvandlats från hårt oppositionsparti till det statsbärande partiet framför andra, framstår Folkpartiet dels som ett enfrågeparti för skolfrågan, dels som i ständigt sökande efter ett socialliberalt ess, som både ska ge frälsning i opinionen och låta den egna medlemskåren fortsätta se sig som genomgoda världsförbättrare.

Ivar Arpi, GD

Mer läsning

Annons