Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskt kol skadar svenskt vatten

/
  • Rent vatten i outsinlig mängd och till obetydlig kostnad tillhör det vi i Sverige tar mest för givet. Så blir det inte i framtiden, på grund av klimatuppvärmningen.

Det allt varmare klimatet får konsekvenser på en mängd olika områden. På torsdagen rapporterade Sveriges Radios vetenskapsnyheter att Livsmedelsverket varnar för hotad vattensäkerhet.

Annons

På GD:s debattsida har också vd:n Gästrike Vatten AB, Mats Rostö, i en artikel den 1/11 diskuterat frågan, och konstaterar att kraftiga regn ökar i takt med ett varmare klimat vilket ökar belastningen på dricksvattentäkter och avloppssystem. ”Vi måste ta med detta i beräkningen när vi blickar framåt”, skriver Rostö.

Till radions vetenskapsnyheter säger Torbjörn Lindberg, inspektör på Livsmedelsverket, att en höjning med 30-40 procent av VA-taxan är något vi får räkna med på 10-15 års sikt.

Världen ökar den fossila, växthusgasgenererande energiproduktionen från kol, olja och gas, när den sortens energi i stället behöver minskas till i princip noll. I Sverige har vi numera ett par allvarliga översvämningar varje år, och sådana kommer alltså att bli både fler och värre i framtiden.

Översvämningar ställer till med stor materiell och ekonomisk skada. Äldreboenden måste evakueras. Räddningstjänst och frivilliga tvingas lägga ner mängder av arbetstimmar på att bygga invallningar och rädda strandsatta.

Rent vatten i outsinlig mängd och till obetydlig kostnad tillhör det vi i Sverige tar mest för givet. Vi använder livsmedlet färskt dricksvatten både till att diska, tvätta och duscha i, och till att spola ned urin och fekalier med.

Dels trivs bakterier och parasiter i största allmänhet ju varmare klimatet är, dels kommer sådana oftare att hamna i det som ska renas till vårt dricksvatten, när skyfall spolar ner smuts i dagvattenbrunnar, dessa översvämmas, och föroreningar tränger in i reningsverken.

Epidemisk smitta från parasiten cryptosporidium slog för inte länge sedan ut stora delar av hela städer av (nästan) Gävles storlek; Östersund och Skellefteå. Det är ju en oändligt mycket större hälsorisk än det cesium som ramlade ner över Gävle efter Tjernobylolyckan, som ingen blivit sjuk av, och inte är värre än att vi fortfarande kan äta svamp och bär från trakten, bara vi inte livnär oss på dem.

Att Tyskland väljer kol och gas och Japan olja i stället för att använda sina befintliga kärnkraftverk försämrar alltså den svenska vattenhälsan och fördyrar VA-taxan.

Mer läsning

Annons