Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst diplomati hjälper inte Dawit

Annons

På ledarplats kan vi tryggt kritisera regeringen för bristande offensiva jobbåtgärder eller för att alltför många sjuka råkar illa ut med det nya sjukförsäkringssystemet. Det är självklart för oss att få tycka vad vi vill. Lika självklart som det är för nyhetsredaktionen att kritiskt granska samhället.
I stora delar av världen hade vi som jobbar på GD fått fängelse, kanske försvunnit. Om vi – under hotet om att vi eller vår familj skulle straffas – hade vågat skriva överhuvudtaget.

Den 23 september hade den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i tio år utan att ha fått sin sak prövad i domstol. Dawit Isaak kom till Sverige 1987. Sedan hans gamla hemland Eritrea blivit självständigt återvände Isaak till landet flera gånger och blev delägare i landets första oberoende tidning, Setit.
2001 publicerade Setit ett öppet brev från 15 ministrar som efterlyste demokratiska reformer. Svaret från regimen blev att fängsla elva av ministrarna, Dawit Isaak samt ytterligare 13 tidningsägare och journalister.

I dag, torsdag, får Dawit Isaak Golden Pen of Press Fredoom 2011. Det sker i anslutning till öppningsceremonin vid World Newspaper Congress i Wien och utmärkelsen överlämnas till Dawit Isaaks bror Esaias Isaak. I motivationen står bland annat: ”Dawit Isaak har ställts inför enorma vedermödor. Trots det har hans engagemang för pressfrihet och mänskliga rättigheter aldrig minskat. Det krävs mod för en journalist att arbeta och inte kompromissa under sådana omständigheter, och Dawit Isaak framstår som en förebild och inspirationskälla för journalister överallt.”

Det är lätt att låta högtravande när grundläggande mänskliga rättigheter som rätten till yttrande- och pressfrihet ska försvaras. Men det är inte mer än rätt, mänskliga rättigheter är det viktigaste som finns och inget att ta eller tala om lättsamt. Inte heller är det något att viska om, kritiken mot brott mot yttrandefriheten ska skrikas ut. Den svenska tysta diplomatin, så omhuldad av såväl tidigare s-regeringar som den nuvarande alliansregeringen, har visat sig verkningslös.

Frågan återstår: vad gör regeringen för att få hem Dawit Isaak till hans familj i Göteborg?

Mer läsning

Annons