Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp som en sol, ned raskt igen

/

Torsdagen var en glädjens dag för skolpolitikerna i Vellinge, Hammarö, Emmaboda och Pajala.

Annons

Deras kommuner toppar nämligen listan Bästa skolkommun 2012, som Lärarförbundet årligen presenterar. Mindre glatt var det i Ljusnarsberg, Nordanstig och Mellerud.

Bedömningen sker med utgångspunkt i 14 stycken kriterier: resurser, utbildade lärare, friska lärare, lön, andel barn i förskola, andel godkända elever med mera.

Herrljunga kommun har klättrat från plats 215 till plats 41. Det framstår naturligtvis som ytterst imponerande. Vellinge, som toppar i år, stod förra året på tjugonde plats. Och sexan Övertorneå har på ett år klättrat hela 83 placeringar, medan Nordanstig – näst sist i år– har fallit 80 steg.

Älvkarleby kommun kommer sex från slutet i rankingen. Gävle får plats 136, Sandviken 119, Ockelbo 129 och Hofors 91. Den sistnämnda låg på plats 224 i rankingen förra året.

Arvidsjaur, landets bästa skolkommun både 2010 och 2011, hamnade 2012 på plats 84. 2009 var Lomma bäst. Då hamnade Arvidsjaur inte ens på topp tio. I år ligger Lomma på 18 plats.

Det vore intressant att fråga invånarna i Herrljunga, Arvidsjaur och Nordanstig om de själva upplever några oerhörda skillnader i skolan, från år till år.

Nej, politikerna i landets bästa skolkommuner bör nog ta utmärkelsen med en nypa salt. Därutöver kan man naturligtvis ställa frågan varför andelen barn (mellan ett och fem år) i förskolan används som mått på hur bra skolan är. Blir skolan sämre för att föräldrarna väljer att stanna hemma ett halvår längre?

Utmärkelser och rankningar kan sporra och motivera. Men om förändringarna verkligen är så stora som Bästa skolkommun ger intryck av bör man knappast välja bostadsort efter resultatet. Toppen i dag kan vara botten i morgon.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons