Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut på arbetsmarknaden

/

Skriftspråket är obegripligt, maten oigenkännlig, djuren är rena fantasivarelser.

Annons

I Ankomsten berättar australiensaren Shaun Tan i hundratals vackra blyertsteckningar om en man som lämnar sin familj för att söka lyckan i ett annat land. Beskrivningen av främlingskap är mästerlig – och högaktuell, av flera skäl. I tisdags avslöjades det att Tan får årets Alma-pris, det stora litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Riktigt så surrealistiskt som i Ankomsten blir sällan de nyanländas möte med Sverige. Men även här finns inslag i bemötandet som kan framstå som absurda – som långa väntetider och en stelbent byråkrati.

Det finns en bred politisk enighet om att mottagandet av nyanlända ska vara så effektivt som möjligt. Ändå tar det i genomsnitt sju år för en flykting att hitta ett jobb i Sverige.

För att snabba upp den processen sjösatte regeringen en stor reform i december förra året. Tanken var att stärka arbetslinjen, bland annat genom att ge Arbetsförmedlingen huvudansvaret för att nyanlända snabbt ska hitta jobb.

Ambitionen var god. Men reformen riskerar ändå att misslyckas, varnar tankesmedjan Fores, som i en färsk rapport pekar på en rad problem. De arbetsförberedande insatserna har hittills blivit färre, istället för fler. Lotsarna som ska hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden får för låg ersättning och träffar sina klienter för sällan.

Och trots att regeringen velat undvika att nyanlända tvingas vända sig till socialtjänsten är det ofta där de till en början hamnar – bland annat eftersom det tar lång tid att få svenska personnummer.

Integrationsminister Erik Ullenhag har tidigare flaggat för att reformen måste utvärderas kontinuerligt. Rapporten från Fores visar att det borde ske skyndsamt. Sverige har inte råd med ett system som gör att nyanlända fastnar i år efter år av arbetslöshet.

Karin Rebas, GD

Mer läsning

Annons