Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ute blåser sommarvind

Annons

I denna ljuvaste sommartid ska vi föreställa oss att skogsmarkerna mellan Gästrikland och Falu kommun i Dalarna ska bebyggas med 116 vindkraftverk. 165 meter höga stolpar med väldiga rotorblad som i sig saknar varje spår av skönhet. Det blir sannolikt bara grupper av miljöentusiaster som kommer att stå vid foten av kraftverksstolparna och hulka av glädje över, som de kallar det, den gröna elen som rinner ner ur stolparna.

Totalt ske det bli omkring 3 000 vindkraftverk i Sverige som ska leverera elva gigawatt el på land.

Hur mycket det är kan jag dessvärre inte upplysa om men det brukar omräknas i elåtgången i ett antal villor. Och då sparar Sverige, sägs det, vilket jag har svårt att förstå eftersom den här vindkraftselen är mycket dyrare än den vanliga som man får ur två hål i väggen.

Hustrun är emellertid positiv till stolpbyggandet så familjens samlade bedömning blir därmed att det här bli bra. Man måste ju försöka, säger hon, och tänk på att väderkvarnarna var nymodigheter en gång men vilken nytta de gjorde. I dag är de kulturminnesmärken. Och el av olja är ju rena galenskapen. Nej, sol och vind är nog det bästa.

Ja, åt oss två räcker det förstås och åt våra vuxna barn och deras familjer men nog är vindkraften en för liten elkälla om den ska installeras i större skala. Själv har jag sedan slutet av 1970-talet pläderat för kärnkraft och står fortfarande kvar där när jag ser den miljöpåverkan vindkraften får. Inte bara på örnarnas livsvillkor – de kan få sig dödliga smällar av vindkraftsbladen eftersom de flyger långsamt och eftertänksamt och därmed inte hinner undan – utan också vad gäller landskapets utseende.

Med 116 vindkraftverk i området Ockelbo-Jädraås-Järbo-Falun förändras landskapskaraktären högst avsevärt och även om vi vänjer oss vid nya vyer så blir bilden av det här skogslandskapet borta för alltid – åtminstone till dess att stolparna ramlar omkull och skogen växer upp igen.

Hur som helst blir vi med början nästa år experimentfält för storskalig satsning på vindkraft. Bara inte blåbär, hjorton, hallon och lingon tar skada får man ändå vara nöjd.

Något påtagligt tillskott till landets energiförsörjning handlar det dock inte om.

TORD BERGKVIST

fd. politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.net

Annons