Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaning för alliansen

/

Annons

I jämförelse med Håkan Juholts gråsprängda yttre är ungdomen det mest slående med Miljöpartiets valberedningsförslag. Åsa Romson är runt de 40, Gustav Fridolin är ännu inte 30 fyllda. Ungdomlighet gäller också för valberedningens förslag till ny partisekreterare, Anders Wallner, 28. Denna trio får onekligen både Juholt och vänsteryttern Ohly att kännas gamla och grå.

Mycket tyder nu på att Socialdemokraterna inte vill gå fram i någon rödgrön allians i nästa val. Men samtidigt skulle ett samarbete med Miljöpartiet komplettera en gammal och, tja, trygg socialdemokrati med ungdomlig modernitet som kan attrahera storstadsväljare. Alltså Mona Sahlins ursprungliga idé, innan partivänstern prackade på henne Lars Ohly och allt blev pannkaka. Det skulle vara en av politikens alla stora ironier.

Miljöpartiet har alltid varit ett ungt parti. Och att ett parti som bildades 1981 har ett stort medlemsskikt runt de 30 som tar stor plats är inte märkligt. De medlemmar som lockades av partiets kreativt kaotiska verksamhet under de första åren var sällan drivna karriärister. De som gick med i Grön Ungdom och Miljöpartiet på 90-talet och i början av 00-talet fick därmed betydligt större möjlighet att göra snabb karriär än de skulle ha fått i många andra partier.

Gustav Fridolin har ju sedan mycket unga år haft status som en av svensk politiks klarast lysande stjärnor. Under gymnasietiden ägnade han kvällar och nätter åt att för sitt partis räkning förhandla om statsbudgeten med Socialdemokraterna. Det måste, milt uttryckt, ha varit intressant att vara Fridolins samhällskunskapslärare.

Också Åsa Romson anses allmänt vara en mycket begåvad politiker, som sägs ha gjort bra ifrån sig under sin tid som lokalpolitiker i Stockholm. För de potentiella miljöpartiväljare som uppskattat Maria Wetterstrand kan Romson vara en hyfsad ersättare.

Gemensamt för Romson och Fridolin är det faktum att båda under en period i livet har tagit paus från partipolitiken. 2006 tackade de båda nej till att sitta i riksdagen, Romson för en doktorandtjänst och Fridolin för att arbeta som journalist och därefter lärare på en folkhögskola. I det avseendet kan de båda tjäna som föredömen för sina riksdagskollegor på Helgeandsholmen – fler borde nog se politiken som något annat än ett livstidsyrke.

Sannolikt är kombinationen Romson och Fridolin mindre intresserade än Wetterstrand och Eriksson av att göra upp med regeringen. Om Romson inte skulle bli vald – till skillnad från hos Socialdemokraterna är valberedningens ord inte lag i MP – kan tidigare favorittippade Mikaela Valtersson bli språkrör. Inte heller hon torde vara en lätt match för regeringen.

Fredrik Reinfeldt får alltså räkna med ytterligare ett antal alliansförluster i plenisalen. Dessutom kan ett ungt och urbant miljöparti locka borgerliga storstadsväljare över blockgränsen. Centern och Folkpartiet, som lätt skulle ha kunnat ge Miljöpartiet en match om dessa politikens nyckelväljare, har valt att presentera sin politik med ett tilltal som om de inte alls vore intresserade av denna viktiga väljargrupp.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons