Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning med kända svar

Utbildningsminister Jan Björklund har under många år skyllt svensk skolkvalitet på tidigare – socialdemokratiska – utbildningsministrars misslyckanden.

Annons

Det kan man naturligtvis göra, med goda argument. För lite katederundervisning, brukar Björklund säga. För mycket flum, för mycket stök, betyg alltför sent. På senare tid har ett specifikt misslyckande lyfts fram allt oftare: kommunaliseringen av skolan på 90-talet. Till och med Göran Persson, då skolminister, har erkänt: Den statliga kopplingen gav lärarna högre status i förhållande till kommunanställda.

På onsdagen tillsatte regeringen en utredning av kommunaliseringens effekter. Gissningsvis kommer utredningen så småningom fram till att kommunaliseringen sänkte lärarnas status. Förmodligen även till att decentralisering leder till minskad likvärdighet. Det är bara att hoppas att utredningen kommer fram till något mer än sådant vi redan vet. Det vore olyckligt om alliansen agerade som den tidigare anklagat S för att göra i regeringsställning, och använde det statliga utredningsväsendet för partipolitiska syften.

Mer läsning

Annons