Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert tal skapar inga jobb

Annons

Rapporten om utrikes föddas sysselsättning från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) som presenterades i förrgår visar att sysselsättningsgraden för inrikes födda är ungefär 82 procent, och för utrikes födda är motsvarande siffra 64 procent (även om variationen mellan invandrargrupper är stor).

Vissa förslag i rapporten har stor politisk sprängkraft. Rapportförfattarna anser till exempel att vårdnadsbidraget bör avskaffas: det låser ute kvinnor från arbetsmarknaden, och de kunskaper de har med sig utnyttjas inte.

Också LAS, lagen om anställningsskydd, kritiseras. Lagen stärker de redan etablerades ställning på arbetsmarknaden, men för nyanlända invandrare är effekten den motsatta.

Förr eller senare måste regeringen ta till sig detta, även om det innebär att ta strid mot facket, och även om det dessutom innebär att man måste underkänna delar av sin egen arbetsmarknadspolitik. Regeringen kunde ha satsat på en högre a-kassa kombinerat med en reformerad arbetsrätt. I stället valdes den motsatta kombinationen. Detta har inte lyckats bryta utanförskapet bland de utrikes födda.

Mer läsning

Annons